Radioposusje
- 12.11.2021.

Svečanom sjednicom skupštine, koja je održana 10. studenoga 2021. godine u svadbenom salonu Bagušić, Udruga gospodarstvenika Posušje obilježila je 10. obljetnicu utemeljenja.

Sjednicom je predsjedao predsjednik skupštine Pero Lončar, a o aktivnostima Udruge u proteklih 10 godina govorio je predsjednik Udruge Damir Vican, koji je zajedno s dopredsjednikom Oliverom Begićem uručio Zahvalnice: utemeljiteljima, predsjednicima i dopredsjednicima Udruge, predsjednicima Upravnog i Nadzornog odbora, tajniku Udruge te svim članovima  za suradnju i potporu u radu Udruge.

10. obljetnicu članovima UGP-a čestitali su i na sjednici nazočni: predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Posušje Ivan Lončar i glavni tajnik Asocijacije poduzetnika Hercegovine Miljenko Buhač.

Ideja o Udruzi začeta je na hodočašću gospodarstvenika iz Posušja u Svetu zemlju Izrael 2010. godine, a utemeljena je na utemeljiteljskoj skupštini održanoj 29. listopada 2011. godine, na kojoj je Veljko Lončar izabran za predsjednika, Franjo Širić za dopredsjednika, Marinko Šego za predsjednika Upravnog, a Branimir Oreč Nadzornog odbora.

Od utemeljenja pa sve do 2020. godine, broj članova Udruge, kao i ukupni prihodi i broj zaposlenih je svake godine rastao. Na desetu obljetnicu od utemeljenja, u listopadu 2021. godine, u Udruzi su  42 člana, a s vlasnički povezanim tvrtkama čine ju 54 gospodarska društava.

I u 2020. godini, u kojoj je poslovanje bilo jako otežano zbog  pandemije koronavirusa, članovi UGP-a su uspješno poslovali. Ukupni prihodi članova  bili su 833 milijuna marka. U ukupnim prihodima svih tvrtki u Posušju, prihodi članova UGP-a sudjeluju s 85 posto. Prosječan broj zaposlenih u tvrtkama članova UGP-a u 2020. bio je 2.250 što je 62 posto svih zaposlenih u gospodarskim društvima u Posušju.

Ukupni izvoz članova UGP-a u 2020. bio je 226 milijuna maraka i veći je za 16 milijuna maraka ili 7,5 posto nego u 2019. godini. Povećanje izvoza rezultat je odličnog poslovanja  tvrtki iz sektora proizvodnje. U Posušju posluje 23 posto svih tvrtki u Županiji ZH, a u izvozu sudjeluju s visokih 36 posto.

Pandemija koronavirusa je značajno utjecala i na aktivnosti Udruge gospodarstvenika Posušje. To se, posebice, odnosi na  zajednička druženja i poslovno-turistička putovanja u sklopu kojih su članovi Udruge posjetili: Izrael, Italiju, Hrvatsku tri puta (Zagreb, Vukovar, Istru), Njemačku, Suboticu u Srbiji i Boku Kotorsku u Crnoj Gori. U 2020. planirano je bilo  putovanje u Pečuh u Mađarskoj, ali zbog koronavirusa ono je odgođeno do daljnjega.

Članovi Udruge dali su i daju značajan doprinos u rješavanju nekih bitnih pitanja, kako za  gospodarstvo, tako i za sve stanovnike Posušja, a kao društveno odgovorni gospodarstvenici samostalno ili u dogovoru s još nekim kolegama iz Udruge aktivno sudjeluju kroz razna sponzorstva i donacije  u svim humanitarnim, kulturnim i sportskim događanjima u Posušju.

„Kao društveno-odgovorni gospodarstvenici s našim aktivnostima ćemo nastaviti i u idućem periodu. Očekujem, da ćemo zajedničkim radom i u suradnji i uz podršku pojedinaca i institucija tijela javne uprave, na svim razinama, stvoriti bolje poslovno okruženje i povoljnije uvjete poslovanja, što će rezultirati još boljim poslovnim rezultatima naših članova, kao i gospodarstva općenito, uz daljnje povećavanje broja zaposlenih te i na taj način stvoriti bolje  uvjete za življenje i ostanak naših sumještana, prije svega mladih, u našem Posušju“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik UGP-a Damir Vican.