Radioposusje
- 11.11.2021.

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Gimnazijom fra Grge Martića Posušje u srijedu, 10. studenog je u kinodvorani Posušje predstavila zbornik izabranih literarnih radova pod naslovom „Na susret pozvani“, ali i dodijelila nagrade najuspješnijim autorima natječaja za najbolji literarni rad na hrvatskom jeziku.

Ove godine među pet najboljih radova u kategoriji učenika osnovnih škola iz Posušja je rad Paole Kevilj iz OŠ Franice Dall'era iz Vira koja je osvojila treće mjesto. U kategoriji učenika srednjih škola s područja Posušja, među pet najboljih izabrana su čak dva literarna rada učenica Gimnazije fra Grge Martića iz Posušja. Riječ je o radovima Sanje Đerek koja je osvojila prvu nagradu i Antonele Miloš koja je pak osvojila peto mjesto. Najbolji rad u kategoriji učenika osnovnih škola imala je Lea Ivanić iz Osnovne škole Gromiljak iz Kiseljaka.

„HKZ  Troplet svake godine, povodom svetkovine svetoga Josipa raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad na hrvatskom jeziku. Ovogodišnje teme za učenike osnovnih škola su „Susresti prijatelja“, a za učenike srednjih škola „Snaga susreta“. Uvijek biramo aktualnu temu za svaku godinu. Ove godine bila je ta pandemija, zabrana susreta što nam jako nedostaje, pa su to bile glavne teme ove godine“, kazao je za naš radio predsjednik HKZ Troplet Miroslav Nikolić. Dodao je da je na ovogodišnji natječaj pristiglo nešto malo manje od 200 radova. „Naše povjerenstvo je odabralo najbolje. Kriteriji su bili takvi da su radovi mogli biti prozni ili poetski, na hrvatskom jeziku i u skladu sa svjetonazorom koje naša zajednica promovira. Nastojimo potaknuti djecu na ljubav prema hrvatskom jeziku, ali i prema čitanju, što sudeći po pristiglim radovima i uspijevamo“, kazao je za naš radio Miroslav Nikolić.

Govoreći kao recezent o zborniku radova koji okuplja sve ovogodišnje radove koji su zadovoljili kriterije natječaja „Na susret pozvani“, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Marko Tokić je kazao da zbilja ima zanimljivih zapažanja i uočavanja u pisanju mladih. „Iznimno mi je drago da imamo jednu jako nadarenu generaciju. Očito naše škole nisu tako loše kao što se priča. Naše su škole ipak bolje, ima ljudi koji rade s darovitom djecom jer bez njihovih učitelja ni oni ne bi mogli biti takvi. Iznimno mi je drago da hrvatski jezik živi i da će nastaviti živjeti s novim mladim piscima. Ja se nadam da će jednoga dana neki biti pravi pisci. Mi smo baštinici milijuna govornika prije nas. Jezik je tradicija baština nemjerljive vrijednosti. Jezik je domovina, njime spoznajemo svijet u kojem živimo i sebe same“, kazao je prof. Tokić.

Svake godine, HKZ Troplet u suradnji sa školom jednog od pobjednika priredi književni susret na kojem se predstavi Zbornik radova „Na susret pozvani“, najbolji autori pročitaju svoje radove te se dodjele nagrade i pohvalnice. Ove godine domaćin susreta je Gimnazije fra Grge Martića u Posušju. Ravnatelj posuške gimnazije je Ante Jukić čestitao svim dobitnicima. „Prije svega čestitam našim učenicima, ali svim ostalim. Nadamo se da ovo neće biti zadnja organizacija u našoj gimnaziji. Nadam se da ćemo imati još uspješnih učenika. Stoga našu djecu želim ohrabriti da nastave stvarati“, kazao je Ante Jukić.

Ostali najbolji autori iz osnovnih škola su Ljubica Boban iz OŠ fra Stipana Vrljića iz Sovića u Grudama,  Viktorija Džidić iz OŠ Cim iz Mostara i Marija Elizabeta Barišić iz OŠ Ivana Mažuranića iz Tomislavgrada, odnosno područne škole dr. Franje Nevistića iz Šujice. Najbolji autori iz srednjih škola su Lucija Kordić iz SŠ dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka, Darko Tusun iz KŠC Petar Barbarić iz Travnika i Marija Ćorić iz SŠ Nova Bila.

Inače ovaj natječaj, predstavljanje Zbornika i dodjela nagrada dio su Tropletovih dana kulture s podnaslovom „Vjera, baština i identitet“. Tropletovi dani kulture organiziraju se od 2011. godine i počinju prve najbliže subote do spomendana kraljice Katarine 25. listopada, a završavaju organizacijom spektakularne bakljade u spomen na žrtvu Vukovara, 18. studenog.

Radioposusje.ba (tekst: Z. Pišković)