Radioposusje
- 06.09.2021.

Danas se u svoje školske klupe vraćaju učenici u našoj Zapadnohercegovačkoj županiji. Na području općine Posušje prvi dan je nastave za ukupno  2341  srednjoškolaca i osnovaca.  U svim osnovnim školama u Posušju je 1655 učenika, dok je u srednjim školama 686 učenika. Danas u školske klupe po prvi puta sjeda 154 učenika prvašića.

Usporedno s prošlom godinom, ukupan broj učenika u svim školama je manji za 129 učenika, dok je broj prvašića na području općine Posušje u odnosu na prošlu godinu manji za 12 prvašića (podsjetimo prošle godine na području oopćine Posušje je bilo 166 prvašića). U ukupnom broju osnovaca je manje za 107 učenika, dok je srednjoškolaca manje za 22 učenika.

U svim osnovnim školama u Posušju je 1655 učenika

Najbrojnija je Osnovna škola Ivana Mažuranića i ona ove školske godine broji ukupno 1262 učenika. Središnjica ove osnovne škole broji 1146 učenika. U nadležnosti ove škole su i područne škole u Vinjanima, Čitluku, Tribistovu i Batinu. Tako područnu školu u Vinjanima pohađa 32 učenika, područnu školu u Čitluku 42,  područnu školu u Batinu pohađa 36 učenika, dok je i ove školske godine područna škola u Tribistovu zatvorena. Osnovna škola Ivana Mažuranića ima i odjel djece s teškoćama u razvoju i ovaj odjel pohađa 6 učenika. Kada je u pitanju broj prvašića, njih je u središnjici ove godine 100 (manje za 20 prvašića nego prošle godine), u Čitluku 4 (isti broj kao i prošle godine), u Batinu 6 (manje za 4 prvašića), u Vinjanima ove godine je 10 prvašića, što je dobra vijest jer u područnoj školi u Vinjanima prošle godine nije biti nijedan prvašić. Ukupan broj prvašića ove godine u OŠ Ivana Mažuranića je 120 (14 prvašića manje nego prošle godine).

Osnovnu školu Franice Dall’era u Viru ove godine pohađa ukupno 75 učenika, od toga broja u ovoj središnjoj školi je 56 učenika, dok u područnoj školi na Dubravama je 14 učenika, a u Zagorju 5 učenika. Kada je u pitanju broj prvašića ove godine u Zagorju je jedan prvašić (zadnje dvije godine u Zagorju nije bilo prvašića), u Dubravama je 3 (prošle godine bila su 2 prvašića), dok je u središnjici u Viru ove godine upisano  prvašića (ujedan manje od prošle godine).

Kada je u pitanju Osnovna škola Vranić, ove školske godine na Vraniću je ukupno 139 učenika, 86 učenika je u matičnoj školi, u područnoj u Broćancu je 27 učenika, a na Gracu 26 učenika. Ove godine na Vraniću u središnjici je upisano 3 prvašića (jedno manje nego prošle godine), u Gracu 2 (2 manje nego prošle godine), a u Broćancu 5 (jedan prvašić više nego prošle godine).

Osnovna škola Ante Brune Bušića u Rakitnu zajedno sa područnom školom u Sutini broji ove školske godine 204 učenika. Broj upisanih prvašića ove godine u središnjici u Rakitnu je 18, od toga broja u središnjici je 15 prvašića (2 više prvašića nego prošle godine), dok ih je u Sutini upisano 3 (jedan prvašić manje nego prošle godine).

U srednjim školama u Posušju je 686 učenika

Kada su u pitanju naši srednjoškolci, njih je ukupno u našim srednjim školama 686. U Gimnaziji fra Grge Martića ove godine su 217 gimnazijalaca. 74 je novih učenika u gimnaziji i za razliku od prošle godine čak 20 je više ove godine prvaša u posuškoj gimnaziji. Srednja strukovna škola u  Posušju broji 469 učenika, a novih učenika (prvaša) ove godine je upisano 137. Iako je broj prvaša u srednjim školama ove godine rastao, ipak je ukupni broj manji. Kada usporedimo s prošlom godinom, u gimanziji je jedan učenik manje, dok je u strukovnoj 21 učenik manje.

Učenici i djelatnici spremni su za novu školsku godinu. Polazak u školu za svako dijete i svakog učenika važan je trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece. Povodom početka nove školske godine Uprava policije MUP-a provodit će prometno-preventivnu akciju „Djeca sigurna u prometu“ koja će se provoditi u razdoblju od ponedjeljka 6. rujna do petka 8. listopada. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

Radioposusje.ba (Tekst: Zdravka Pišković)