Radioposusje
- 02.04.2021.

U organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, održana je peta sjednica Županijskog odbora za razvoj (ŽOR) putem online aplikacije, priopćeno je iz Ureda Vlade za europske integracije ŽZH.

Na sjednici se razgovaralo o pripremi operacionalizacije Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021.-2023. godine. Kako je na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke  31. ožujka 2021. godine usvojena Strategija razvoja, slijedi priprema akcijskog plana. Konkretnije, počinje se s prikupljanjem podataka, odnosno aktivnosti koje su planiranje u sljedeće 3 godine.

Aktualna odluka Vlade Županije Zapadnohercegovačkeje izrada Planova rada i izvještaja o radu na godišnjoj razini, i potrebno je napraviti Akcijski plan za provedbu Strategije, kako bi planovi rada u potpunosti mogli biti oslonjeni na Akcijski plan. Operacionalizacija ne bi trebala biti dodatan posao, već i u kontekstu izrade Planova rada.

Planirano je krenuti s određenim bilateralnim sastancima kako bi se pojasnila suština određenog prioriteta i mjera razrađenih u Strategiji. Ne postoji dovoljno jaka koordinacija na operativnoj razini te je potrebno organizirati fokusiraniji pristup u programiranju određenih aktivnosti. U planu su i radionice za pripremu i razradu aktivnosti koje su definirane u razvojnim mjerama u Strategiji (ukoliko nam to dopuste epidemiološke mjere).

Na temelju prikupljenih podataka, odnosno planiranih aktivnosti, od strane resornih ministarstava, organizirati će se pojedinačni sastanci, a prikupljene aktivnosti razraditi u projektne fiche-e.

Također, obuke za pisanje projekata, koje će se održati kada nam to epidemiološke mjere dopuste, biti će vezane za akcijski plan i projektne aktivnosti koje su definirane razvojnim mjerama i bit će integrirane u akcijski plan, a planirani rezultat su razrađeni projekti spremni za apliciranje.

Na kraju sjednice koordinator ŽOR-a gosp. Ivan Juriljje prisutne članove informirao o sastanku Projekta EU4AGRI za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ove godine se očekuje 11 javnih poziva za financiranje projekata u poljoprivredi (primarna poljoprivredna proizvodnja, prerada i marketing poljoprivrednih proizvoda, savjetodavne službe, digitalizacija u poljoprivredi i agroturizam).  U ovom trenutku u BiH je na raspolaganju nešto više od 35 mil. eura kroz tri programa koja će biti u funkciji sljedeće tri godine. Potrebno je pomoći i informirati poljoprivrednike i ostale potencijalne aplikante kako bi određeni postotak raspoloživih sredstava završio u našoj županiji. 

Županijski odbor za razvoj (ŽOR) je savjetodavno i operativno tijelo u procesu upravljanja razvitkom, kojeg čine 31 član iz tijela županijske uprave, jedinica lokalne samouprave, kao i nevladinog i privatnog sektora u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Više o zadacima i ulozi navedenog tijela možete pronaći na službenoj web stranici Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije www.eui-zzh.ba

Radioposusje.ba