Radioposusje
- 26.11.2021.

Drugi dan u ŽZH u svim srednjim školama traje generalni štrajk. Razlozi za štrajk su, kako nam je rečeno iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama: nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora i loši uvjeti rada u školama.

Na ove razloge za naš radio osvrnula se i ministrica obrazovanja, znanosti kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić. „Povećanje plaće koje traže zaposleni u srednjim školama je po meni opravdano. Plaće su u svim sektorima male, pa tako i u prosvjeti. U više sam navrata na našim sastancima i pregovorima kazala da bi ja bila najsretnija da se za vrijeme moga mandata povećaju plaće i za trideset posto. No, to su želje i nerealne su“, kazala je ministrica Mikulić. Dodala je da je sindikatima na zadnjem sastanku rečeno da nitko ne osporava njihovu kritiku vezanu za male plaće. „No, sad je trenutno stanje u proračunu takvo da se plaće mogu povećati za pet posto. Nikada nije rečeno da neće biti mogućnosti još nekog povećanja. No, zasad to nije realno“, kazala je ministrica Mikulić napominjući da je zahtijev sindikata bio da povećanje plaća ide početkom ove školske godine pet posto, oko Uskrsa još pet posto, te početkom iduće školske godine još pet posto. „Na tom jednom sastanku, vlada je mogla garantirati za prvih pet posto. No za ove ostale, ministar financija nije mogao garantirati“, kazala je ministrica Mikulić.

Govoreći o još uvijek ne potpisanom Kolektivnom ugovoru, Mikulić je napomenula da je on spreman i dogovoren, ali da ga Sindikat ne želi potpisati zbog nepostizanja dogovora o visini povećanja plaća. „U Kolektivnom ugovoru ta visina plaće ne bi trebala ni stajati. Kolektivni ugovor je odvojena formacija koja se može potpisati i ja bi volila da ga potpišemo, čisto zbog drugih stavki koje su precizirane ugovorom. No, njihov je stav jasan, a to je da ga neće potpisati dok se ne dogovori povećanje plaće koje njima odgovara“, naglasila je Mikulić. Još je jednom ponovila da se slaže da su plaće male, ali da ne prihvaća odgovornost zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora. „Žalosti me manipuliranje činjenicom kako Sindikat kaže da jedini nemaju u Federaciji potpisan Kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor je spreman na potpisivanje i dogovoren. No, Sindikat je sebi uzeo za pravo, što poštujem, da potpisivanje Kolektivnog vežu za zahtijev vezan za visinu plaće“, istaknula je ministrica Mikulić za naš radio.

Komentirajući treću stavku koju je Sindikat naveo kao razlog za generalni štrajk – loši uvijeti rada u školama- Mikulić je kazala da i na tom području ima puno prostora za popravak, ali da je vidljiv napor Vlade i resornog ministarstva da se uvjeti u školama poboljšaju. „Nisu samo kreda i ploča u školi. Mi smo prije početka ove školske godine preko jednog projekta zajedno s UNDP-om svim strukovnim školama osigurali laptope, interaktivne setove, projektore, razvođenje internet mreže... I prije se radilo na nabavljanju različitih pomagala... U ovom kontekstu ću spomenuti da je Vlada omogućila svim učenicima osnovnih škola besplatne udžbenike, radilo se na utopljavanju škola... Istina je da je puno toga potrebno, ali mislim da se ide u dobrom smjeru i da se napor Vlade vidi“, kazala je ministrica Mikulić za naš radio.

Na sjednici Vlade ŽZH koja je održana u srijedu, 24. studenoga, na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH (po zaduženju koje mu daje Zakon o štrajku) sastavljena je lista članova koji bi trebali činiti mirovno vijeće koje će posredovati u pregovorima s članovima Sindikata i Vlade ŽZH. To vijeće se sastoji od tri člana. „Sindikat je već ranije imenovao svoga člana, imenovala ga je i Vlada. Na idućem sastanku ta dva člana trebala bi se usuglasiti oko trećeg člana vijeća s popisa koji je dostavljen“, kazala je ministrica Mikulić. Za naš radio je potvrdila da bi prvi sastanak trebao biti već početkom idućeg tjedna.

Radioposusje.ba (tekst: Z. Pišković)