Radioposusje
- 03.02.2023.

Nakon konferencije za medije Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH, medijima se obratila i ministrica obrazovanja znanosti kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić koja je kazala da unatoč tome što danas to nije tako očekivala i zamišljala, sastanak sa sindikatom nije uspio.

„Uvažavajući po tko zna koji put njihove zahtjeve i povećanje plaće, ponovo ističem da smo svi svjesni da su plaće male, posebno plaće u prosvjeti. Plaće nisu moj resor i sve financijske naknade nisu dio koje određujem ja. Stav ministra financija i cijele Vlade što se tiče financija je da se može ići u ovom momentu samo s 10 posto povećanja.  Moj prijedlog današnji je trebao biti da nađemo kompromis da bude tih 10 posto povećanja, te da za neko eventualno povećanje pričekamo rebalans proračuna. Danas je prijedlog trebao biti da stavimo štrajk u stanje mirovanja do rebalansa. To smo jučer ponudili osnovnim školama“, istaknula je Mikulić koja je dodala da se očekuje da bi rebalans proračuna mogao biti u mjesecu lipnju.

Što se tiče Kolektivnog ugovora, Mikulić je istaknula da je on napravljen po željama prosvjetnih djelatnika. „Sve što mislimo da je trebalo biti u Kolektivnom ugovoru, stavili smo u Kolektivni ugovor“, istaknula je Mikulić. Dodala je da stoji na raspolaganju.  „Meni je žao što moji prosvjetni djelatnici ne uvažavaju kad kažem da mogu razgovarati i pregovarati. I u konačnici ponuđeno je bilo uključivanje telefonskim putem ministra financija na sastanak, ali više od onog što je ponuđeno sad trenutno ne može biti", navela je ministrica Mikulić. Dodala je da je ovo  drugi u nizu sastanaka gdje su Sindikati uposlenih u srednjim školama izišli kad su vidjeli da je samo ona tu, u prošlom slučaju je tu bio i ministar financija.

Novinari su pitali zašto dolazi do ovakvih situacija, ako je u ugovoru ponuđeno sve što prosvjetni djelatnici traže. “Pitam se cijelo vrijeme. Ja pričam samo o dijelu ugovora koji je iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, te ne mogu i ne smijem pričati o financijskom dijelu, to nije moj resor već resor ministra financija”, naglasila je Mikulić.

Na pitanje ima li smisla održavati sastanke bez nekog novog financijskog prijedloga, s obzirom da to je je problem prosvjetnih djelatnika, ministrica je ponovila: “Jedino što Vlada sada može ponuditi je 10 %. Onaj tko je proučavao proračun ŽZH video je da prostora za veće povećanje nema, ali dobra volja postoji izradom rebalansa. Ja ponovno pozivam predstavnike Sindikata na sastanak vezan na tu temu”, istaknula je Mikulić. Ministrica Mikulić je također istaknula da bi taj proces rebalansa trebao biti u lipnju, te da po izjavama ministra financija povećanje više od 10 % trenutno nije moguće. “Kolektivni ugovor kod srednjih škola je sporan u onom djelu koji se odnosi na osnovicu gdje sindikat traži da se osnovica veže uz 50 posto prosječne plaće u Federaciji. Po izjavama ministra financija to u ovom trenutku nije moguće što ne znači da se kasnije neće dogoditi”, kazala je Mikulić. “Jas am sad u ovom slučaju stjerana uz zid”, naglasila je Mikulić i pozvala das vi trebamo razmišljati o pravima djeteta.

Govoreći o kalendaru nadoknade, ministrica Mikulić je kazala da je ponuđen tek prijedlog. “Mi u ministarstvu smo napravili prijedlog kalendara koji je isključivo napravljen po zakonu gdje imamo točan broj dana i sati. To je dakle samo prijedlog", zaključila je svoje obraćanje ministrica Mikulić najavivši da će njezino ministarstvo tijekom dana objaviti detaljno priopćenje za javnost.

Radioposusje.ba (Z.Pišković)