Radioposusje
- 28.07.2022.

Sinoć je u Posušju, u organizaciji HKD-a Napredak podružnice Posušje, a u sklopu Posuškog lita, u kinodvorani Posušje održana tradicionalna Večer ikavice i izložba likovnih radova polaznika likovne radionice. Posjetiteljima ovog kulturnog događaja koji njeguje izvorni govor našeg podneblja, kroz jednosatni program predstavljeni su ovogodišnji pisani radovi koje potpisuju Marina Alerić Bebić, Sandra Karamatić, Miljenka Koštro, Josip Polić, Ivan Polić, Božena Pandža, Jerko Mandurić i Sanja Đerek. Večer su dodatno obogatili i zvuci akustične gitare kroz izvedbe prof. Ljube Begića i Josipa Polića. Predsjednik HKD-a Napredak podružnice Posušje prof. Ljubo Begić pročitao je par stihova pjesme pokojnog Pere Crnogorca, koji je za života aktivno sudjelovao u Večerima ikavice, te mu je na taj način odao počast, a jednu od svojih pjesama pročitala je i predsjednica povjerenstva, prof. Radica Leko.

HKD Napredak podružnice Posušje je po ustaljenoj praksi raspisalo natječaj, pa je tako povjerenstvo izabralo radove koji su zadovoljili uvjete natječaja. Posuška zavičajna književnost i na ovaj je način obogaćena, a ovi radovi bit će objavljeni u drugom Zborniku ikavskih tekstova naziva Reka san ti. Spomenut ćemo i da radovi pripadaju različitim književnim rodovima i vrstama, a najviše je pjesama.

Ovogodišnjim sudionicima na kraju programa uručene su zahvalnice, a posjetitelji su imali priliku pogledati i likovne radove nastale na kolniji organiziranoj u sklopu Posuškog lita i u posuškim likovnim radionicama, koji će u holu kinodvorane biti izloženi do svečane sjednice općinskog vijeća općine Posušje.

Vrijedno je što se zapadno hercegovačka ikavica, i na ovaj način, donekle oživljava te služi kao poticaj stvaranja i pisanja djela na ikavici, kojoj je mjesto i u suvremenoj književnosti. Ona je naša jezična baština pa je i Večer ikavice način očuvanja iste, što je već postalo tradicionalno.

Radioposusje.ba