Radioposusje
- 24.11.2021.

Danas je u ŽZH u svim srednjim školama započeo generalni štrajk. Razlozi za štrajk su, između ostaloga: nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora i loši uvjeti rada. Danas im se u štrajku, jedan školski sat pridružuju i uposleni u osnovnim školama u našoj županiji.

Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH najavljuje štrajk upozorenja, koji je istovremeno i štrajk solidarnosti s generalnim štrajkom kolega u srednjim školama, koji će se održati u srijedu, 24. studenoga 2021. godine, drugi školski sat u svim školama u ŽZH, priopćeno je za naš radio iz Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Problemi koji muče zaposlene u osnovnim školama su isti problemi koji muče i zaposlenike u srednjim školama naše županije, kazao je za naš radio predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Slaven Ljubić. To su još uvijek nepotpisani kolektivni ugovor i nepostizanje dogovora o postotku povećanja plaća. Stoga će u srijedu drugi školski sat u svim osnovnim školama na području Županije zapadnohercegovačke, uposleni u osnovnim školama održati štrajk upozorenja. „Razlozi za ovakav potez su mnogobrojni te su pokazatelj dugogodišnjeg maćehinskog odnosa vlasti prema zaposlenicima u obrazovanju. Samovolja vlasti u odlučivanju o bitnim pitanjima, pitanju visine plaće prosvjetnih radnika, pokazuje da ne postoji socijalno partnerstvo u ŽZH te da se sindikati doživljavaju kao nebitan faktor postojanja. Visina plaće prosvjetara u ŽZH u odnosu na druge županije je na samom začelju u FBiH. Živimo u jednoj od najrazvijenijih i najskupljih županija, što se na našim primanjima godinama ne vidi. Dovedeni, ne svojom voljom, godinama čekamo da se izmirenja svih dugovanja prelome preko nas. Proračun raste, plaće ne prate porast troškova života.   Ignoriranje zahtjeva Sindikata, traženja sastanaka i razgovora s predstavnicima vlasti postao je Sizifov posao“, priopćeno je iz Nezavismnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH.

„Skoro tri godine prošlo je od početka pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru i zahtjevom za povećanje osnovice za obračun plaća. Više ne možemo vjerovati riječima resorne ministrice, nije nas pozvala na dogovoreni nastavak pregovora. Prevareni smo po tko zna koji put. Ranije dogovoreno je osporeno i sve je vraćeno na početak. Čuli smo od naše resorne ministrice da nam se stimulacije ostvarene ranijim Kolektivnim ugovorom mogu ukinuti zbog nedostatka novca u Proračunu“, priopćeno je.  

„Do kad će ovo trajati? Kad će prestati takav odnos? Iscrpili smo sve druge moguće načine kako ne bi došlo do štrajka. Ovo je jedini, preostali, mogući način da pokažemo da postojimo i da vladati ne znači posjedovati. Nije nama cilj štrajkati, želimo raditi časno i odgovorno svoj posao, znamo da sve moramo nadoknaditi. Štrajk je jedino preostalo sredstvo u „demokratskom društvu“, koji nam je ostao na raspolaganju. Vlast mora imati i moralnu odgovornost“, stoji u priopćenju Sindikata u kojem također pozivaju roditelje, učenike i javnost na razumjevanje.

Spomenit ćemo i da je predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH  donijelo i odluku o pokretanju procedure za održavanje generalnog štrajka.

Radioposusje.ba (Z.P)