Radioposusje
- 01.09.2019.

Sedamdesetak umjetničkih djela naslikali su hrvatski umjetnici na III. humanitarnoj Likovnoj koloniji u čast Zvonku Bušiću Taiku – „Zvonko Bušić Taik – 32-godišnji uznički san o slobodnoj Domovini Hrvatskoj. Kolonija je održana u Taikovoj rodnoj Gorici od 28. do 31. kolovoza 2019. godine. Ovu su koloniju treću godinu zaredom organizirali Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići i Matica hrvatska – Ogranak Grude.

Likovnu koloniju je u staroj crkvi u Gorici na jedinstvenoj „Večeri domoljublja“, 28. kolovoza 2019. svečano otvorio ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić. „ Sloboda je Božji dar, a mi obdareni tim darom moramo biti svjesni da je to plod žrtve i mučeništva i ne smijemo se povući u komoditet ravnodušnosti i prestati cijeniti žrtvu u kojoj je nastala sloboda, jer je to put da prestanemo cijeniti i samu slobodu. Slobodu za kojom je čeznuo Zvonko Bušić Taik“, kazao je između ostalog prigodom svog obraćanja ministar Begić, koji je svečanom otvaranju prisustvovao u ime institucija pokrovitelja; Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke, u ime ministra Tome Medveda i u svoje osobno ime.  "Čuvajmo svoje, čuvajmo i izgrađujmo svoj karakter, odgajajmo svoju djecu da ne zaborave žrtve i krvi prolivene za naš narod i domovinu", pozvao je ministar Begić.

Na koloniji je sudjelovalo 30 umjetnica i umjetnika predvođenih voditeljem profesorom Antunom Borisom Švaljekom, profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Osim Mladena Begića i profesora Švaljeka riječi dobrodošlice uputili su i Julienne Eden Bušić, supruga pokojnog Zvonka, i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. U zabavnom dijelu programa nastupila je kantautorica Lidija Bajuk koja je svojim repertoarom domoljubnih pjesama sve oduševila. Program je u domoljubnom duhu dostojanstveno vodila prof. Mirjana Vlašić Mima.

Na ovoj četverodnevnoj likovnoj koloniji u Gorici sudjelovala su i dvojica posuških autora Branko Širić i Robert Tomić, Andrijana Mlinarević-Cvetković (Široki Brijeg-Grude), Anđelko Mikulić (Široki Brijeg), Ante Braovac (Tomislavgrad), Ante Brkić (Čapljina), Ante Ljubičić Car (Imotski), Antun Boris Švaljek (Zadar) – voditelj Likovne kolonijeDamir Boras (Ljubuški), Drago Bušić (Zagreb – Gorica), Edo Unković (Split), Fra Vinko Mikulić (Gorica), Ivana Pavlović (Ljubuški), Josip Škerlj (Dubrovnik), Jure Pešorda (Grude), Karolina Marušić (Široki Brijeg), Kristina Ćavar (Široki Brijeg), Magdalena Džinić Hrkać (Široki Brijeg), Marija Galić (Gorica), Maroje Batić (Zagreb), Mate Ljubičić (Zadar), Mirela Buzov (Split), Miro Stamatović (Dubrovnik), Mišo Baričević (Dubrovnik),  Srećko Slišković (Široki Brijeg), Stipe Ivanišević (Split), Tamara Herceg (Ljubuški), Tomislav Marijan Bilosnić (Zadar), Tomislav Zovko (Široki Brijeg) i Zdenko Galić (Gorica).

Organizatori ističu kako je za svaku pohvalu odziv djece iz Zvonkova zavičaja, koja su aktivno sudjelovala na ovoj koloniji. Prema zaključku „starijih“ akademski obrazovanih umjetnika dade se zaključiti da su dječji radovi s ove kolonije jako vrijedni i da djecu treba uključivati sve više. Organizatori su zahvalili svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog velikog projekta.

Sva umjetnička djela nastala na ovoj likovnoj koloniji ostaju u fundusu Bratovštine svetog Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići koja će njima raspolagati u humanitarne svrhe. Kako smo doznali od tajnika Bratovštine Ante Bušića, prodaja likovnih radova nastalih tijekom kolonija upriliči se  tijekom korizmenog vremena, što se planira i sada o čemu će javnost na vrijeme biti informirana.

Ovom Likovnom kolonijom je završilo Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići 2019.

radioposusje.ba