Radioposusje
- 06.05.2019.

Glazbeno scenski spektakl pod naslovom „Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad i Hrvatsku“ u Posušju je večeras privukao mnogobrojnu publiku. Velika gradska športska dvorana bila je u cijelosti ispunjena. Ovo je 177 put da se izvodi ovaj spektakl koji je do sada obišao skoro cijelu Hrvatsku, ali i gradove u SAD-u, Australiji, Njemačkoj…

Spektakl je započeo primopredajom Vukovarskog svjetla mira koje su preuzeli načelnik općine Posušje Branko Bago i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje koji su svjetlo raznijeli svim posjetiteljima diljem dvorane. Bila je to prilika svima za prisjetiti se nekoga iz naše okoline koji je na bilo koji način sudjelovao u obrani Domovine.

Okosnicu ovog glazbeno – scenskog spektakla činila su tri dokumentarna filma: „Vječni plamen“, „Bitka za Vukovar“ te „Vukovar danas“, a cijela predstava obilovala je svjetlosnim i zvučnim efektima koji su dočarali ozračje rata u kojem su se stanovnici i branitelji grada Vukovara našli u drugoj polovici 1991.godine.

Bitka za Vukovar, autentičan je prikaz herojske obrane grada kroz sjećanja dragovoljaca i sudionika obrane grada Damira Markuša Kutine i Damira Plavšića. Bitka za Vukovar kazali su vukovarski branitelji bila je bitka oko 1803 hrvatska branitelja protiv (prema podacima) 60 000 srpskih agresora. „Kad nas pitaju kako smo uspijevali odolijevati, mi kažemo da smo imali nešto što druga strana nije imala. Imali smo srce, katoličku vjeru, domoljublje i zajedništvo. Ni u jednom trenutku nismo htjeli tuđe, samo smo branili svoje“, kazali su vukovarski branitelji Damir Markuš Kutina i Damir Plavšić. Dodali su da je ovo prva edukativna i domoljubna, glazbeno-scenska predstava koju su režirali hrvatski branitelji.

U dva i pol sata programa kroz različite prizore ratnog Vukovara nastupila su domaća kulturno umjetnička društva: HKUD „fra Petar Bakula“ Posušje, HKUD „Vrisak“ Vir, KŠD „Rakitno“, Osnovna glazbena škola Posušje, guslar Josip Begić, Klape „Grga“ i „Zvizdan“. Ratne stjegove nosili su članovi športskih društava, ali i učenici naših srednjih i osnovnih škola.

Organizator događaja je općina Posušje, a suorganizator je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Posušje.

Nakon predstave posjetitelji su imali priliku kupiti nekoliko knjiga: „Bitka za Vukovar“, „58“ i „HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“. Cijeli prihod od prodaje pomaže ovim vukovarskim braniteljima da nastave svoju turneju kojoj je cilj, kako su kazali, širiti istinu o Domovinskom ratu. (zp)

radioposusje.ba