Radioposusje
- 18.02.2020.

Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje započinju danas (18. veljače) pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvaća proizvodnju kruha, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda. Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za neizravno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije. „Mi smo napravili jednu kvalitetrnu analizu u predhodnom vremenu. Na osnovu određenih kontrola koje su provođene nekad prije uočili smo da u ovom području djelatnosti postoji određeni broj nepravilnosti, ne vodi se kompletna dokumentacija, te da se ne prijavljuje sav promet koji se ostvari“, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje.

Porezni obveznici koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti: 10.71 – proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i 10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda, sve do kraja mjeseca travnja bit će kontrolirani. „Takvih poreznih obveznika na prostoru Bosne i Hercegovine je nešto više od 2000 koji se bave ovom vrstom djelatnosti. Primjetili smo da veliki broj je onih obveznika koji prijavljuju granični promet kada je u pitanju prijava u sustav PDV-a. To znači da prijavljuju između 45 000 i 50 000 maraka jer obavezu za ulazaku sustav PDV-a imaju oni koji na godišnjoj razini ostvare promet veći od 50 000 maraka“, kazao je glasnogovornik UNO Kovačević.

Kako bi porezni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreznih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, Uprava za neizravno oporezivanje poziva da još jednom porezni obveznici pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije. Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UNO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreznih inspektora. „U tom smislu Uprava za neizravno oporezivanje stoji na punom raspolaganju za svaku pomoć, jer nama nije cilj kažnjavanje nego smanjivanje sive ekonomije“, kazao je Kovačević za naš radio.

Radioposusje.ba