Radioposusje
- 19.03.2019.

Župljani posuških odnosno hercegovačkih Vinjana danas su svečanom svetom misom u 11 sati proslavili svoga zaštitnika svetog Josipa. Svečano misno slavlje predslavio je don Jozo Ćirko, župnik u Šipovači i profesor Svetog pisma na teologiji u Mostaru i Sarajevu. U svojoj propovijedi je kazao da je težnja današnjeg čovjeka da se proslavi, da bude po nečemu poznat, da izazove divljenje kod onih s kojima živi. „I nevjerojatno što sve može čovjek izmisliti da bi to postigao. Ciljeve koje stavljamo pred sebe traže od nas da druge gazimo i umanjujemo. Gradimo sebe, ali rušenjem drugoga. U tome čovjek zaboravi važnu dimenziju čovječnosti, a to je duša. Ne živi se ljudskim životom i najveća opasnost je da se čovjek pretvori u stroj“, kazao je don Ćirko. Dodao je da današnja svetkovina podsjeća da čovjek ne postane bezosjećajni robot, ali da postane velik me gazeći ni sebe ni druge. „Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen. Tim malim putem poniznosti  svetosti krenuli su mnogi koji su došli do slave koja neće uminuti i u tome nam je primjer sveti Josip“, kazao je don Ćirko.

Biblija puno j govori o svetom Josipu. Spominje ga tek 12 puta „ali zato ga naziva pravednim. I zato ga je crkva uzela za svoga zaštitnika. Uzor je i sveta života i obiteljskih vrlina. Sveti Josip je sjajan primjer poslušnosti, poniznosti i predanja u Božju volju. Primjer je malog i jednostavnog života. Primjer je poslušnosti, jer što god mu je zapovjeđeno on je poslušao. Kada je Bog zapovjedio odlazak u Egipat nije rekao da mu se neda ili da je to daleko, nego je poslušao. Primjer je kako treba osluškivati glas Boga u skrovitosti i vršiti njegovu volju,“ kazao je don Ćirko.

Don Ćirko je kazao da vjeruje da ovaj blagdan svakoga ispunjava radošću, ali i obvezuje da preispitamo svoju vjernost Bogu. „Jer današnji čovjek grijeha se ne srami. Recesija nije toliko u čovjekovom džepu, nego je u njegovoj glavi. Sve vrijednost su danas doživjele bankrot i onda se čudimo svojoj nesigurnosti i strahu koji nam ne daju mir, a ne daju jer je Bog odsutan“, kazao je don Ćirko kazavši da ako želimo mijenjati svijet da mijenjamo sebe „jer mi smo svijet“. Istakao je da nije kršćanin onaj koji pali svijeće u crkvama, a gasi u podrumima; nije kršćanin onaj koji daje obilnu milostinju, a radniku malu plaću; nije kršćanin onaj koji nosi križ oko vrata, a psuje; nije kršćanin ako se vjenčao u crkvi, a nije vjeran supružniku. „ Ne smijemo zatvarati oči pred stvarnošću. Nije ovo pesimizam. Želimo ovdje na zemlji naći nebo, a to se ne može. Molimo da po zagovoru svetoga Josipa u našem srcu krene revolucija. Samo tako ćemo opstati na ovoj patničkoj zemlji. Zato sveti Josipe ne daj da posustanemo, da ne izgubimo vjeru. Sveti Josipe isprosi nam od Boga sina da ta revolucija u našim srcima što prije počne“, kazao je don Ćirko.

Na kraju svetog misnog slavlja župnik Vinjana don Joko Blažević se zahvalio svima koji su pomagali u pripremi ovog slavlja, svim svećenicima koji su koncelebrirali, dobročiniteljima koji pomažu u gradnji pastoralnog centra kraj župne kuće. Pozdravio je sve bolesnike koji nisu mogli doći, sve predstavnike institucija, te čestitao imendan svima koji nose ime svetog Josipa.

Prisutne je pozdravio i sjemeništarac u Travniku Marin Petrović koji je zajedno s Matom Galićem bio na proslavi svetog Josipa. Pozvao je sve prisutne da s mole za njega i Matu da jednoga dana postanu svećenici.

Spomenimo da se za blagdan svetog Josipa pripremalo misama devetnicama, te posebno svečano i misama trodnevnicama.

Središnju svečanu misu u 11 sati izravno je i ove godine prenositi naša radijska postaja. (zp)

radioposusje.ba