Radioposusje
- 09.08.2022.

Šesnaesta smotra folklora pod naslovom „Silo na ognjištu“ u organizaciji HKUD „fra Petar Bakula“  Posušje će se održati i ove godine. Zakazana je za subotu 13. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja s početkom u 20. 30 sati. S obzirom na najvaljenje nestabilne vremenske prilike, ako bude ružno vrikjeme, smotra će se održati par koraka dalje, u kinodvorani Posušje.  

Čak šest kulturno umjetničkih društava predstavit će se ovom prilikom publici u Posušju. Pored domaćeg društva, na pozornici smotre na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju će se predstaviti KUD „Tomislav“ iz Andrijevaca, HKUD „Široka kula“ iz Široke kule, HKD „Napredak“ iz Busovače, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja „Sinj“ i FKU „Primorska lijera“ iz dubrovačkog primorja. „Posebno nam je nekako drago istaknuti što ove godine prvi put nakon nekoliko godina imamo i društvo i Slavonije, iz Donjih Andrijevaca. Od kad je korona, bilo je dosta tih mjera ograničenja,pa zato zadnje dvije godine nismo nikoga imali iz Slavonije. KUD „Tomislav“ nam ove godine dolazi. Oni će nam izvesti dvije točke. Nisu nam otkrili što će izvesti, ali sigurno možemo očekivati jedno bogatsvo tradicije. Njihovi zlatovezi i dukati, i općenito nošnje koje imaju su jedne od bogatijih i ljepših“, kazala nam je Gabrijela Širić, predsjednica HKUD „fra Petar Bakula“ Posušje. „Također, i druga će društva predstaviti tradiciju svoga kraja. Naše društvo će i ove godine predstaviti pjesme i plesove posuškog kraja. Druga naša točka će biti pjesme i plesovi Posedarja. Koreografiju je postavio naš trenutni voditelj Ivan Vidić. Prvi put je izvodimo i nadamo se da će biti sve u redu“, kazala nam je Gabrijela najavljujući program smotre.

Pored društava koja će se predstaviti, domaćini se svake godine potrue organizirati i jedan glazbeni sastav koji će zabaljati publiku nakon smotre, a ove godine taj dio progarama nastupit će Tamburaški sastav „Žeteoci“ iz Osijeka.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)