Radioposusje
- 07.02.2020.

Nova godina za TKD klub Poskok iz Posušja je počela s intezivnim radom i dobrim rezultatima. U klub su došla nova znanja i priznanja, te se počinje s velikim infrastrukurnim projektom dogradnje taekwondo doma.

5 novih crnih pojaseva u Posušju

Protekla dva vikenda održana su polaganja za crne i učeničke pojaseve, a čak pet crnih pojaseva je stiglo u posuški klub. Naime, na polaganje za crni pojas koji je organizirao Taekwondo Saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu pristupila su ukupno 63 kandidata iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i petero iz posuškog kluba. Svih petero poskoka su uspješno položili test, a prvog dana za najbolju djevojku u toj grupi priznanje Saveza dobila je jedina predstavnica iz Posušja Sara Grubišić. „I ostala četiri predstavnika iz Posušja, Matej Bešlić, Mate Dragoja, Ilija Jukić i Antonio Bešlić bili su jako dobri na ispitu koji se sastojao od ispita ručne i nožne tehnike (blokade i udarci), formi (demonstracija točno zadanih povezanih ručnih i nožnih tehnika), slobodne borbe, samoobrana i testa snage (lomljenje dasaka udarcima ruku i nogu). Do sada je Posuški taekwondo klub iznjedrio više od 20 crnih pojaseva u 16 godina postojanja,“  kazao je predsjednik i trener u klubu Petar Boban. Također se održalo i polaganje za učeničke pojaseve u Posušju gdje je ispitu pristupilo 45 članova kluba, a njih 40 je položilo za viši stupanj.

Najuspiješnija juniorka i kadetkinja općine Posušje

Uspijesi za TKD klub Poskok iz Posušja nastavili su se na dodjeli priznanja za najuspiješnije sportaše, sportašice i sportske kolektive općine Posušje. Sara Grubišić je proglašena najboljom juniorkom, dok je Lucija Miličević proglašena najboljom kadetkinjom. Trener Boban je kazao da su iza njih odlični rezultati. „Lucija je prošle godine imala 8 nastupa na kojima je osvojila 6 zlatnih medalja i 1 srebrnu, dok je Sara imala 10 nastupa u kojima je osvojila 7 zlatnih medalja, 2 srebrne medalje i 2 brončane medalje. Zlato su i Sara i Lucija uzele na Bosna Visoko Openu, na prvenstvu BiH koje je održano u Posušju, zatim na prvenstvu Federacije održanom u Kaknju, te na prvenstvu Herceg-Bosne  u Tomislavgradu. Zlatna medalja je Luciji pripala i na Kupu BiH u Prijedoru, dok je Sari na tom natjecanju pripalo srebro. Obje su odnijele zlato i u Republici Hrvaskoj na Zadar Openu. Jedino srebroprošle godine  Lucija je osvojila na Gacko openu u Otočcu u Republici Hrvatskoj. Od Sarinih ostalih medalja ističemo zlato u Zagrebu na Susedgrad sokol pokalu i Kupu Marjana u Splitu, zatim brončane medalje na Bosnia and Herzegovina open G1 u Zenici i Croatia open G1 u Zagrebu, kazao je trener Boban, dodajući da je još nekoliko taekvondoaša prošle godine imalo odlične rezultate na natjecanjima, te da sve članove kluba u ovoj godini očekuje jako puno nastupa u zemlji i inozemstvu.

Infrastrukturni projekti u 2020. godini

Klub trenutno okuplja više od 120 članova od 3 do 23 godine koji u dvorani Taekwondo Doma Poskok treniraju raspoređeni u 7 grupa, koje treniraju 3 trenera uz pomoć 4 asistenta. „Za sada je taj broj maksimalni koji mi možemo uopće primiti na treninge, jer su naši treninzi prilagođeni djeci i njihovim školskim obavezama“, kazao je predsjednik kluba i trener Petar Boban. Nakon 16 godina postojanja kluba, gradnje dvorane koja se trenutno koristi i niza natjecanja i rezultata koji su za klubom, sazrijelo je vrijeme da se prema boljim uvjetima treniranja u klubu. “Očekuje nas početak velikog infrastrukturalnog projekta proširenja "Taekwondo doma Poskok" za dodatnih 260 metara četvornih prostora iznad postojećih prostorija u južnoj tribini nogometnog stadiona "Mokri dolac" u Posušju. Projekt je vrijedan oko 100 000 KM, a naša je neka procjena da će uz pomoć institucija i sponzora u potpunosti biti gotov za 3 do 5 godina“, kazao je trener Boban i dodao da ih u periodu gradnje čeka jedan doista zahtjevan posao. Boban je naglasio da je ovaj pothvat višestruko koristan za klub, ali i lokalnu zajednicu. „Novi prostor bi omogućio uključivanju još većeg broja djece u sport, bolje i sigurnije uvjete i termine,  kao i otvaranje novih radnih mjesta trenera za one članove kluba koji se vraćaju i ostaju u Posušju nakon završenih fakulteta“, kazao je Boban. Taekwondo klub "Poskok" je trenutno jedini sportski kolektiv u Posušju koji službeno ima zaposlenu jednu stručnu osobu (trenera), a u budućnosti se planira zaposliti još jednog trenera.Veliki dio troškova vezanih za nastupe posuških sportaša na natjecanjim sufinanciraju njihovi roditelji. Puno je sportaša i natjecanja, a Klub nije u mogućnosti sve to financijski ispratiti na način da sve troškove sam financira. U klubu nastojimo uvijek izabrati one najupornije i najvrjednije i u njih ulagati koliko možemo. Međutim trošak za jednog natjecatelja na međunarodnim natjecanjima koji želi ući u reprezentaciju i otići na neko Europsko ili Svjetsko prvenstvo iznosi minimalno 5.000 KM godišnje samo kotizacija i troškova putovanja što je za roditelje, a i naš klub prevelik zalogaj iako imamo jako dobrih sportaša koji mogu osvajati medalje u „našoj premijer ligi““, zaključio je trener i predsjednik u klubu Petar Boban. Proračun Športskog Saveza Općine Posušje za 2020. godinu povećao se za 100% ,pa u Klubu očekuju puno veću financijsku podršku od Općine, ali i od Županije Zapadnohecegovačke gdje su najuspješniji taekwondo klub. Uz potporu TKD kluba Poskok iz Posušja i njihovih trenera uspješno djeluje i taekwondo klub "Poskok-Kočerin" iz Širokog Brijega koji okuplja 25 članova iz Kočerina koji treniraju u OŠ Kočerin.

Radioposusje.ba