Radioposusje
- 22.03.2020.

Glavni grad Hrvatske jutros je u 6 sati i 24 minute pogodio snažan potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Velika je materijalna šteta. Oštećeni su brojni objekti u samom središtu grada, zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu, Hrvatske pošte u Jurišićevoj, bolnice među kojima je Petrova i Klaićeva te brojni sakralni objekti među kojima je i Zagrebačka katedrala.

Epicentar je bio 7 kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 10 kilometara. Podrhtavanje se osjetilo u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima... te u susjednim zemljama. Nakon prvog, uslijedilo je još nekoliko slabijih potresa zatim još jedan jači 5,1 prema Richterovoj ljestvici. Sve žurne službe su na terenu i puno je intervencija u gradu. 

Iako je Hrvatska izvještajna agencija Hina objavila da je petnaestogodišnje dijete prva žrtva potresa u Zagrebu, pozivajući se na potvrdu u Zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba, HRT-u je potvrđeno da je dijete teže ozlijeđeno, ali nije preminulo. Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić za HRT je rekao da mu se bore za život.

Rano jutros sastao se državni vrh i članovi kriznog stožera, koji su se potom obratili javnosti putem medija. Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković poručuju građanima da u ove dvije krizne situacije slušaju upute nadležnih službi i zadrže staloženost. O obje krize javnost će biti redovito izvještavana. Rečeno je kako je riječ o potresu kakav nije zadesio glavni grad u posljednjih 140 godina. Date su upute građanima o postupanju što uključuje i napuštanje oštećenih zgrada. Brojni su građani izašli na ulice. No, naglašeno je kako se moraju pridržavati i mjera koje je propisao Nacionalni krizni stožer po pitanju širenja zaraze od koronavirusa, koje je u uzlaznoj putanji. Državni vrh poručuje: "Ugroza od koronavirusa je veća od ugroze potresa. Panika nam nije saveznik".

 

radioposusje.ba

Najnovije vijesti

Radioposusje
- 27.09.2020.
Radioposusje
- 27.09.2020.
Radioposusje
- 27.09.2020.
Radioposusje
- 27.09.2020.