Radioposusje
- 29.11.2019.

Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Posušje i ovoga 29. studenog obilježila je tragičnu smrt generala Slobodana Praljka. Paljenju svijeća i molitvi na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju osim branitelja pridružili su se i stanovnici naše općine, predstavnici općinske vlasti na čelu s načelnikom Brankom Bagom, zastupnik u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine Ivica Pavković, te predstavnici drugi institucija.

„Druga je ovo godišnjica smrti generala Praljka i želimo je simbolično obilježiti jer ne želimo da žrtva generala Praljka padne u zaborav. Ni njegova, ali ni drugih branitelja. Dano je puno za našu slobodu, zato nam je dužnost sjećati se i obilježiti sve značajne datume. Ovaj datum je posebno za nas tragičan. Iako su svi dokazi na sudu u Hagu bili na strani generala Praljka i drugih uznika, presuda je bila osuđujuća. Mi je doživljavamo duboko nepravednom. Ako se ikome ne može predbaciti krivica za događaje u ratu, onda je to general Praljak i ostali uznici“, kazao je Mladen Bašić ispred Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Posušje za naš radio.

“Slobodan Praljak nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio”

29. studenog 2017. godine žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je pravomoćnu nepravednu presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994, potvrdivši im dosuđene kazne u prvostupanjskoj presudi.

Nakon što je izrečena presuda generalu Slobodanu Praljku, kojom mu se potvrđuje 20-godišnja zatvorska kazna, on je presudu odbacio poručivši: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!”

Potom je podigao bočicu u kojoj se nalazio otrov, kalijev cijanid te ga popio. General Praljak preminuo je nekoliko sati nakon što je popio ciankalij, od usporavanja rada srca, odnosno srčanog zastoja.

Protestni čin generala Praljka u Haškoj sudnici bilo je tim šokantnije, s obzirom da je hitna pomoć kasnila, odnosno nije se nalazila ispred Haškog suda nakon izricanja pravomoćnih presuda.

“Slobodan Praljak nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio”, rekao je Miroslav Tuđman na komemoraciji koja je održana nakon njegove smrti.

Istaknuo se u prvoj pobjedi nad velikosrpskim agresorom u BiH

Na početku Domovinskog rata, 1991. godine pristupio je dragovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske, te je iste godine imenovan za zapovjednika obrane Sunje. Godine 1992. odlazi u Bosnu i Hercegovinu gdje postaje jednim od ključnih zapovjednika zajedničke operacije HVO-a, HV-a i HOS-a – Lipanjske zore, koja je predstavljala prvu pobjedu nad velikosrpskim agresorom u BiH jer je oslobođena dolina Neretve te je u mjestima poput Ošanjića kod Stoca izbijena današnja crta razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Nakon te operacije Slobodan Praljak promaknut je u čin general-bojnika.

Tijekom 1992. i 1993. godine, radio je kao jedan od 14 članova vijeća nacionalne obrane Republike Hrvatske i član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Bio je visoki predstavnik ministarstva obrane Republike Hrvatske, a 13. svibnja 1993. godine imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane, piše narod.hr.

radioposusje.ba