Radioposusje
- 13.02.2020.

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu je održan sastanak direktora Federalne uprave civilne zaštite s ravnateljima županijskih uprava civilne zaštite.

Na samom početku sastanka ravnatelj Uprave zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović je istaknuo aktivnosti Uprave civilne zaštite u protekloj godini naglasivši između ostalog edukaciju učenika i ne/nastavnog osoblja srednjih škola, te formiranje još jedne službe za zaštitu i spašavanje pri županijskom Crvenom križu, kao i redovite aktivnosti i opremanje struktura civilne zaštite. Ocjenjujući ovaj sastanak Martinović je kazao kako se radi o produktivnim sastancima s ciljem rješavanja izazova pred kojima se susreću sve uprave civilne zaštite.

''Probleme ne možemo predvidjeti susrećemo se od prirodnih, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća. Potrebno je stalno preventivno raditi kako bi se reagiralo na vrijeme u svrhu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Stoga je ovo dobra prilika za to'', rekao je Martinović.

U izjavi koju je za naš radio dao Fahrudin Solak, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite istaknuo je kako je ovo prilika da se razmijene iskustava i problemi s kojima se susreću ove uprave.

''Mnoštvo je izazova pred civilnom zaštitom, od požara u vrijeme ljetne sezone kao i izbijanje velikih voda pa sve do problema s migrantskom krizom. Sve su to aktivnosti koje ćemo provoditi u ovoj godini stoga je potrebno znati navrijeme prepoznati probleme na koje nailaze pojedine uprave kako bismo mogli reagirali'', rekao je direktor Solak. Prošlogodišnji sastanak u Sarajevu bio je produktivan pa je s tim ciljem organiziran i ovaj u Širokom Brijegu.

Na sastanku se  raspravljalo o mjerama za smanjenje rizika od požara na otvorenom prostoru u požarnoj sezoni u 2020. godini. Razmatran je i Nacrt uredbe o uniformi, nazivima funkcija i funkcionalnim oznakama vatrogasaca u profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama ovlaštenja zapovjednika tih jedinica, zaštitnoj i radnoj odjeći i opremi vatrogasaca. Direktor Solak je dao i informaciju o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini kao i implementacija preporuka iz stručne procjene sustava civilne zaštite u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite naše županije.

Radioposusje.ba