Radioposusje
- 24.11.2019.

Još jedno izdanje pub kviza održano je ovoga petka u caffeu Winners u Posušju. Pub kvizovi su sve prisutniji oblik zabave i nadmetanja te sve više dobivaju na popularnosti u našim gradovima i općinama. U caffeu Winners ga je pokrenula udruga Nuder iz Imotskoga u suradnji s vlasnikom Winnersa Anđelkom Ramljakom Đelom. Sudionici se okupljaju iza 20 sati svako drugoga petka, osim iznimnih prilika. Ekipe mogu brojati 2-5 članova, a čine ih članovi obitelji, prijatelji, kumovi, kolege… Svima njima cilj je prvenstveno dobra zabava, a naravno i provjera svoga znanja te usvajanje novih spoznaja. Ovoga su se petka na kvizu okupile dobro poznate ekipe kvizaša, a pridružili su im se i novi natjecatelji. Pobjedu je po treći puta odnijela ekipa Makova s bodom prednosti ispred drugoplasirane ekipe Alan Ford.

Pokretači, voditelji i sastavljači pitanja okupljeni u udrugu su prof. Slaven Žužul, prof. Angela Rezo, prof. Ivica Pavić i prof. Ante Žužul. Kako je došlo do pokretanja kviza upitali smo Slavena Žužula. „Dolazim iz Imotskog i ovo nije slučajno nastalo. Naša ekipa već 4-5 godina bavi se igranjem pub kvizova. Tu smo skupili određena iskustva. Nakon poziva vlasnika kafića Winners gospodina Ramljaka organizirali smo pub kviz u Posušju, što se pokazalo jako dobrim“, kazao je profesor Žužul. Zahvaljujući iskustvu uspješno se bave sastavljanjem pitanja. „Kviz je zabavan, naravno preferira se dobra zabava, znanje i mislimo da su nakon svakog kviza ekipe zadovoljne.“ Kad je riječ o kategorijama, kviz se sastoji od njih šest, od kojih svaka ima dva odvojena područja koja ne moraju biti tematski vezana. Tu su zemljopis, povijest, sport, zanimljivosti, znanost, književnost, film, glazba. Uglavnom,  svako se može u nečemu pronaći. Profesorica Angela Rezo uputila je poziv svima da dođu i da se okušaju u kvizu, istaknuvši kako joj je drago da je i u našem gradu pokrenut pub kviz, nakon što su ga uveli svi gradovi i općine u zapadnoj Hercegovini. „Drago mi je da se u Posušju okupila pub kviz scena. Stalno najavljujemo kvizove  na Facebooku i Instagramu. Idući kviz je za dva tjedna, a nakon toga ćemo se dogovoriti s ekipama“, kazala je prof. Rezo imajući u vidu kako je pred nama Božić.

Vlasnik Winnersa Anđelko Ramljak i sam je zaljubljenik u kvizove. „Htio sam napraviti sportske kvizove, pošto je ovo sportski kafić, ali u razgovoru s voditeljima složili smo se da je bolje napraviti kviz općeg znanja, tako da zastupimo što šire područje pitanja, a i igrača. Sportski kviz bi privukao samo mušku populaciju, a kviz općeg znanja privlači, i to u većem broju i interesu, i pripadnice ljepšeg spola, što kviz i druženje čini puno kvalitetnijim, opuštenijim i zabavnijim, što je na kraju krajeva i svrha, dobra zabava i druženje“, kazao je Ramljak.

Na kvizu se dodjeljuju simbolične nagrade za dvije prvoplasirane i predzadnju ekipu, a u svih dosadašnjih trinaest izdanja slavili su domaći igrači. Najbolji su se ovoga puta u znanju pokazali Makovi, kojima je ovo treća pobjeda na posuškom kvizu, a samo bod manje imala je ekipa Alan Ford, koji su do sada bili četiri puta najbolji. Najuspješniji do sada bio je Općinski zid s ukupno pet pobjeda, kojima je ovoga puta pripala nagrada za osvojeno predposljednje mjesto, no to ih nije omelo da u dobroj atmosferi nastave druženje. 

S priređivanjem kvizova u Posušju krenulo se u svibnju ove godine. Kviz je poprimio regionalni karakter, na kojem sudjeluju ekipe iz Imotskog, Gruda, Međugorja, Širokog Brijega i drugih gradova. Ovoga petka ekipama kvizaša iz Posušja po prvi put se pridružila ekipa Putzmann iz Livna. Svi su uživali, kako voditelji tako i kvizaši. Ekipe su sastavljene šaroliko. Okupe se tu kolege, prijatelji, kumovi, susjedi, članovi obitelji u jednoj, ili pak u suprotnim ekipama. Napomenimo kako je prof. Slaven Žužul, inače profesor fizike i matematike koji predaje u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju, pokrenuo zajedno s kolegama iz škole školski pub kviz, a čije je prvo izdanje održano u listopadu.

radioposusje.ba