Radioposusje
- 10.03.2020.

Nakon što je otkriveno da ni Crkva ni država nikoga nisu poslali u vatikanske arhive, piše Večernji.hr, ipak se otkrilo da će jedan hrvatski povjesničar istraživati deklasificirane dokumente o papi Pia XII. nakon nedavnog otvaranja dijela Apostolskih arhiva Svete Stolice, koji se odnose na njegov pontifikat.

Radi se o mladom doktoru povijesnih znanosti dr. sc. Stipi Kljaiću, koji je dosad u javnosti poznat po svojoj knjizi “Nikad više Jugoslavija” koja je prije dvije godine predstavljena i u Posušju. Kljajić  u Tajni vatikanski arhiv odlazi na vlastitu inicijativu.

„Dobio sam dopuštenje za ulazak u arhiv, a u središtu zanimanja odnosi su s Kraljevinom Jugoslavijom, no budući da projekt traje još četiri godine, nadam se da ću moći vidjeti dokumente vezane uz Drugi svjetski rat i nakon njega – rekao je dr. Kljaić u HRT-ovoj emisiji “Zajedno u duhu” koja je emitirana ove subote.

„Uloga pape Pia XII. bila je enormna i impoznatna u spašavanju Židova u Drugom svjetskom ratu“, rekao je dr. Kljaić, dodavši da je laž da je bio Hitlerov papa kako bi ga se kompromitiralo nakon rata.

„Dokumenti iz arhiva utvrdit će činjenice o Piu XII., a nama će biti zanimljiv odnos prema Stepincu i Titovu režimu, jer nakon 1945. Pio XII. postao je snaga koja se odupirala prodoru komunizma u Europu“, rekao je Kljaić, dodavši da je papa držao Titov režim najopasniji u istočnom bloku.

O dr. sc. Stipi Kljajiću

Dr. sc. Stipe Kljaić rođen je 17. prosinca 1982. u Šibeniku. Srednju školu u Šibeniku pohađao od 1997. do 2001. godine. Godine 2001. upisao diplomski studij jednopredmetne povijesti na Filozofskom fakultetu na sveučilištu u Zagrebu, kojeg je završio u akademskoj godini 2006/07. s drugim najboljim prosjekom te godine na temu “Sol i ljudi na rano-novovjekovnom Jadranu”. Dobitnik fakultetske nagrade “Franjo Marković” Filozofskoga fakulteta 2007. za multi-disciplinirana istraživanja povijesti Ravnih Kotara. Od godine 2008. polaznik je poslijediplomskog studija “Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu” na istom fakultetu. Od travnja do listopada 2009. radio kao vanjski suradnik (istraživač) u na projektu “Ratni zločini počinjeni nad hrvatskim građanima potkraj i neposredno nakon II. svjetskog rata” pod pokroviteljstvom Državnog Odvjetništva RH i Hrvatskog Državnog Arhiva. Nakon toga kratko surađivao na projektu Instituta Ivo Pilar “Leksikon iseljeništva i manjina”. Od ožujka 2010. radi kao znanstveni novak na Hrvatskom institut za povijest. Godine 2015. doktorirao je na temi “Intelektualci i hrvatski nacionalizam” kod mentora prof. Ive Banca. Od 2016. godine radi na europskom projektu Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries, Courage Horizon 2020. Istraživački interes mu je hrvatska politička i intelektualna povijest 20. stoljeća.

Nevezano za sami pothvat odlaska u vatikanske arhive, posuškoj publici će možda biti zanimljivo znati da je dr. sc. Stipe Kljaić oženjen iz Posušja.

Radioposusje.ba

Najnovije vijesti

Radioposusje
- 27.09.2020.
Radioposusje
- 27.09.2020.
Radioposusje
- 27.09.2020.
Radioposusje
- 27.09.2020.