Radioposusje
- 02.10.2020.

Profesor hrvatskog jezika i književnosti iz Širokog Brijega Miro Naletilić izdao je zbirku naziva „Basne za najslađe snove“ u kojoj kroz dvadeset basni pokušava potaknuti dječju kreativnost i maštu, pa je tako na slikovit i zanimljiv način, baš kao što je i njegova knjiga, predstavio svoju zbirku u gradskom dječjem vrtiću Bajka u Posušju.

„Književnost, umjetnost i život uopće ne smiju posustati pred pandemijom niti pošasti bilo koje vrste. Život se mora živjeti, pogotovo kad vidimo mladost u kojoj smo uživali u srcu Posušja, u ovoj bajci od vrtića“, kazao je Naletilić.

Ravnateljica gradskog dječjeg vrtića Bajka u Posušju Kristina Milas iskomentirala je gostovanje i predstavljanje zbirke basni profesora Naletilića, koje je itekako razveselilo djecu u vrtiću.

„Naša djeca svakodnevno u vrtiću slušaju razne priče, pjesmice, bajke i igrokaze, pa njima ovo nije nepoznato, ali ovo druženje i predstavljanje zbirke basni širokobriješkog književnika Mire Naletilića je zaista bogatstvo za naš vrtić i za našu djecu koja će na ovaj način još više zavoljeti pisanu i živu riječ. Naletilić se zaista potrudio da to djeci prezentira na slikovit način sa puno ilustracija, u dvorištu vrtića gdje je bilo predstavljanje bio je muk jer je se profesor pozorno slušao, roditelji su oduševljeni, a dosta njih je uzelo zbirku basni za svoju djecu. Nadam se da ćemo češće imati ovakva druženja u našem vrtiću, a kada se smiri situacija sa koronavirusom, imati ćemo i puno veća druženja“, objasnila je ravnateljica Milas.

Nadahnuće za zbirku basni profesora Naletilića je poticanje djece na čitanje, nesvjesno zbližavanje s prirodom, ali i izražajno obogaćivanje te proširivanje saznanja, da bi djeca bila korisnija u svojoj obitelji i u široj zajednici. Kao i više puta do sada, kreativna radionica obitelji Naletilić dodatno je razveselila knjigu zanimljivim  likovnim uradcima autorove 14-godišnje kćeri Ive.

„Kao roditelj i prosvjetni djelatnik odgovorno tvrdim da nemamo budućnosti i uspjeha u odgoju mladosti bez uvođenja navike čitanja. Zbog toga i jesu nastale „Basne za najslađe snove“, a nadahnula su me i moja djeca kojima sam pričao priče prije spavanja, a sada kad su odrasli, postali su moji suradnici. Tako je ova zbirka basni obogaćena likovnim uradcima moje kćeri Ive koja je pratila o čemu pišem, pa se potrudila da to kroz ilustracije što živopisnije i prikaže“, zaključio je profesor Naletilić, koji je inače i izvršni urednik dječjeg lista Cvitak, a posvetio je se književnosti koja je namjenjena najmlađem čitateljstvu, pa je kazao da motivaciju za pisanje nalazi u vjeri i obiteljskim vrijednostima.

Književnost i čitanje izuzetno je važno i nebi se smjelo zanemariti u obrazovanju i razvoju djece, a pogotovo sada, kada su im u vrijeme velike digitalne razvijenosti  lako dostupni razni uređaji. Stoga je ovo predstavljanje zbirke basni, ali i velika dječja zainteresiranost, pokazatelj za optimizam u daljnjem obrazovanju novih generacija.

 

Radioposusje.ba

Najnovije vijesti