Radioposusje
- 05.02.2021.

Nakon obilaska turističkih atrakcija u Županiji Zapadnohercegovačkoj u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održan je sastanak sa predstavnicima USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam). Sastanak je održan u četvrtak, 4. veljače.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević, u ime Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Grgo Mikulić, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj sa suradnicima, voditelj USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam)  Ibrahim Osta sa suradnicima, kao i predstavnik Američke agencije za međunarodni razvoj USAID u Bosni i Hercegovini KarlWurster, priopćeno je iz Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić je izrazio zadovoljstvo posjetom, predstavio svoje suradnike i upoznao goste s projektima koji su u tijeku u području turizma, kao i onima koji se planiraju realizirati u budućnosti. Dodao je da se nada da su prilikom obilaska naših turističkih atrakcija imali priliku vidjeti koliki turistički potencijal ima ova županija, koji je pak još uvijek nedovoljno prepoznat i iskorišten što otvara različite mogućnosti za suradnju u projektima poput ovog.

Voditelj USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) Ibrahim Osta zahvalio je na pozivu u posjetu Županiji Zapadnohercegovačkoj, te istaknuo da je ovo prva županija koju je posjetio i prvi premijer kojeg je upoznao i izrazio oduševljenje turističkim potencijalom koje ova županija ima, osobito vodopadom Kravica u Ljubuškom koji je i sam posjetio nekoliko puta.

Osta je prezentirao projekt koji provode u Bosni i Hercegovini u području turizma koji ima za cilj poticanje općeg ekonomskog rasta zasnovanog na turizmu i promoviranje društvenog sklada, oslanjajući se na bogato kulturno naslijeđe i prepoznatljivu prirodu BiH. Projekt će podržati sektor turizma Bosne i Hercegovine u cilju oporavka od negativnih utjecaja pandemije COVID-19 kao i daljeg pozicioniranja na putanji snažnog rasta ka održivoj ekonomiji turizma. Nadalje, projektne aktivnosti će biti usmjerene ka proširenju autohtone poljoprivredne proizvodnje i srodnih izvoznih tržišta, uz istovremeno očuvanje kulturnih i prirodnih dobara.

Ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj i ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević su također izrazili zadovoljstvo posjetom te istaknuli da su prepoznali ovaj projekt kao mogućnost za suradnju, ne samo u području turizma, nego i drugim područjima koje Američka agencija za međunarodni razvoj USAID provodi u Bosni i Hercegovini. Dodali su da je Županija Zapadnohercegovačka u mnogim stvarima najbolja tako da se nadaju da će oni to prepoznati i da će ovaj sastanak biti početak jedne uspješne zajedničke suradnje.

Predsjednik Vlade Ćosić je izrazio zahvalnost gostima na posjeti Županiji Zapadnohercegovačkoj, nakon čega je nastavljen daljnji obilazak turističkih atrakcija u Županiji Zapadnohercegovačkoj, priopćeno je iz Ureda Vlade Županije zapadnohercegovačke za europske integracije.

Radioposusje.ba