Radioposusje
- 21.08.2019.

„Ne zaboravi se smijati“ naziv je knjige profesora emeritusa dr. Nikole Kujundžića koja je sinoć, 20. kolovoza 2019. u sklopu Posuškoga lita promovirana u posuškoj kinodvorani.  O knjizi su govorili Mladen Vuković, Ante Žužul Marinović i autor Nikola Kujundžić. Predstavljanje je popraćeno čitanjem triju priča od njih 30 sadržanih u zbirci za što se pobrinuo glumac Ante Šućur. Sva četvorica spomenutih sudionika predstavljanja dobro su poznavali posuškoga pisca Ivana Ićana Ramljaka, koji je umro prije 13 godina, 20.kolovoza 2006. Stoga su prije predstavljanja predstavljači i njihovi prijatelji upalili svijeće ispred njegove spomen biste.

Autor dolazi kao trostruki ljekoviti sastojak, kazao je voditelj, novinar Radio Splita Mladen Vuković. „Kao profesor odgojio je brojne narašetaje ljekarnika, ima čaj Primus, a evo sada i zbirku priča koja donosi smijeh kao lijek“, istaknuo je Vuković podsjećajući kako Imoćani, unatoč oskudici koju su itekako iskusili, imaju duh koji ih liječi, imaju 15-tak humorista koji su uvršteni u sve antologije.

Tijekom programa predstavljanja pjesnik Ante Žužul je svoje kratko izlaganje o zbirci iznio pjesnički, započevši s pjesmama, jednoj za Ićana, jednoj za autora Ninu te je, opisujući jezik kojim se autor koristi, kazao kako se u knjizi pretakanje iz proze u poeziju, iz poezije u prozu sve slijeva u glazbeni eho. „Sve je tu i rana i lijek i ne zaboravite se smijati“, između ostalog je kazao Žužul. Prisjećajući se dana provedenih s pokojnim Ićanom Ramljakom dr. Kujundžić je kazao kako ga s njim puno toga veže. „Išli smo u istu gimnaziju u imotskom, pisati smo počeli u mirovini, a jezik kojim pišemo nam je isti, kazao je doktor Kujundžić. On je kroz svoje obraćanje, ne skidajući osmijeh s lica prisjetio se niza anegdota, a dao je i svoju preporuku za smijeh kao lijek. "Zašto ova knjiga? Nije to daleko od ljekarništva, jer je znanstveno dokazano da je smijeh lijek, bez  nus-pojava. Svaku večer prije spavanja po jednu priču od njih 30, pa se vidimo za 30 dana". 

Tijekom predstavljanja ugođaj je upotpunio Ljubomir Gudelj, kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, koji je uz gitaru otpjevao tri pjesme u interakciji s publikom. 

Podsjetimo, zbirka je podijeljena u dva dijela; prvi dio seže u autorovo najranije djetinjstvo i donosi vrijeme odrastanja na imotskom selu, u velikoj oskudici, iz vizure dječaka/pripovjedača, a drugi dio se preklapa s piščevom maturom. Pisana je lokalnim govorom. Znanstvenik dr. sc. Nikola Kujundžić rođen je 1948. u Ivanbegovini. Dugogodišnji je profesor na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, obnašao u četiri puta funkciju dekana, objavio je više knjiga iz oblasti farmacije i medicine te priredio više pučkih ljekaruša, a i sam je tragač za prirodnim lijekom od biokovskih trava.

radioposusje.ba