Radioposusje
- 08.08.2019.

Predstavljanje projekta pod nazivom “U KAMENU UKLESANO” bit će održano u petak 9. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja s početkom u 20:30 h, najavljuju organizatori iz Lokalnoga tima. 

U sklopu projekta timovi mladih iz pet općina (Posušje, Trebinje, Stolac, Travnik i Foča) radili su na registraciji, istraživanju i mapiranju nekropola stećaka u svojim općinama.

Tim posuških srednjoškolaca skupa s njihovim kordinatorima predstavit će svoj dio projektnih aktivnosti.

Projekt je započeo u veljači, a ciljevi su mu uključivanje mladih u očuvanje kulturne baštine, registarcija, istraživanje, čišćenje i obilježavanje nekropola stećaka, izrada web stranice s interaktivnom kartom nekropola te izdavanje publikacije s obrađenim nekropolama. Na području Posušja je tijekom projekta u proteklih pola godine obrađeno 20 nekropola. Nositelji projekta su USAID, IOM I Fondacija Mak Dizdar.

U sklopu programa bit će prikazan kratki film o posuškim nekropolama, premijerno se najavljuje i pjesma pod nazivom Kamen-gradu, recital Napisi sa stećaka, a potom i otkrivanje ploče s nekropolama posuških stećaka. Službeni podaci govore kakao na području Posušja ima oko 650 nadgrobnih spomenika i samaca te između 40 i 50 nekropola. Nalaze se na području cijele općine. Nekropole Donje Bare i Ričina uvrštene su u Popis nacionalnih spomenika u BiH .

Pozivamo sve da dođu i podrže naše mlade.

radioposusje.ba