Radioposusje
- 21.03.2019.

30. ožujka 2019. godine (subota) u kinodvorani u Posušju s početkom u 18 sati bit će održano predstavljanje knjiga Marine Alerić Bebić. Riječ je o stihozbirkama Bijeli pelin, Ptica na prozoru i Vae soli. U programu predstavljanja, pored autorice, sudjeluju književnici Stanislav Bašić i Miljenka Koštro, koji su, kao i autorica, članovi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. U glazbenom dijelu programa nastupit će muška klapa Zvizdan Posušje s izvedbom pjesama u duhu domoljublja i korizmenog vremena. Svi ste pozvani i dobrodošli.

O knjigama

Knjiga Bijeli pelin objavljena je 2016. godine u nakladi Matice hrvatske Grude. Zbirka je to domoljubnih i bogoljubnih pjesama posvećena hrvatskim braniteljima, posebno dragovoljcima Domovinskog rata. Svojim pjesmama Marina obrađuje istinske vrijednosti Domovinskog rata i odnos politike i društva prema istome, iz kuta sestre poginulog hrvatskog dragovoljca, Drinovčanina, nekada posuškog gimnazijalca i zadarskog studenta, Ivana Alerića, mladog čovjeka iznimnog intelektualnog potencijala i vrhunskog moralnog profila.

Kao svojevrsni kniževni blizanac iste 2016. godine objavljena joj je i druga zbirka pjesama Prica na prozoru u nakladi Matice hrvatske Grude. Pjesme obiluju stilskim figurama, pa tako i kraljicom metaforom, a pjesnikinja piše o životu, rađanju i življenju, grijehu i tuzi, radosti i žalosti, suzama i uzama, o smrti i svemu onome što slijedi nakon nje.

Treća knjiga Vae soli zbirka je zanimljive i pozitivno provokativne poezije univerzalnih motiva i problematike samog pisanja i objavljivanja, čiji je naslov zapravo latinska uzrečica "Vae soli" koja aludira na biblijski tekst:"Jao samome – kad padne nema ga tko podignuti". Knjiga je nagrađena na Natječaju Fondacije za izdavaštvo u Sarajevu 2018. godine. Objavljena je u nakladi Planjax Tešanj.

O autorici

Marina Alerić Bebić rođena je 13. kolovoza 1966. godine u Drinovcima, mjestu gdje je rođen proslavljeni hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić. Iako je s objavljivanjem knjiga krenula tek 2016. godine, njezini pjesnički počeci sežu još u osnovnoškolske dane, kada se redovito natjecala, ali i pobjeđivala  na državnim natjecanjima. Kao srednjoškolka pobijedila je 1985. na Šimićevim susretima s pjesmom Budući već su bili. U sarajevskom Odjeku objavila je pjesmotvor Čovjek ili monodrama za jednokratnu upotrebu. Jedno dugo radoblje nije objavljivala zbog ratnih i poratnih obiteljskih i osobnih okonosti. Potom je počela objavljivati na portalima. Njezina pjesma Glas hrvatske žrtve dugo se zadržala na naslovnici portala Hrvatskog intelektualnog zbora. Nekoliko je njezinih pjesama objavljeno u Osvitu 2010. godine. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

radioposusje.ba

Najnovije vijesti

Radioposusje
- 15.07.2020.
Radioposusje
- 14.07.2020.
Radioposusje
- 14.07.2020.
Radioposusje
- 14.07.2020.