Radioposusje
- 19.08.2019.

„Ne zaboravi se smijati“ naziv je knjige profesora emeritusa dr. Nikole Kujundžića koja će ovoga utorka, 20. kolovoza biti promovirana u posuškoj kinodvorani s početkom u 20 sati.  Riječ je o autobiografskoj zbirci priča objavljenoj koncem prošle godine u Zagrebu. O knjizi će govoriti Mladen Vuković, Ante Žužul Marinović i autor Nikola Kujundžić. Predstavljanje će biti popraćeno čitanjem tekstova i glazbenim točkama.

Zbirka je podijeljena u dva dijela: prvi dio seže u najranije djetinjstvo i donosi vrijeme odrastanja na imotskom selu, u velikoj oskudici, iz vizure dječaka/pripovjedača, a drugi dio se preklapa s piščevom maturom. Pisana lokalnim govorom i obogaćena brojnim zaboravljenim izrazima koji su posloženi u Rječniku na kraju knjige. Zbirka je pisani dokaz da je dr. Kujundžić rođeni pripovjedač koji uvijek i iznova gonjen željom da nasmije sve oko sebe  proizvodi smijeh u velikim količinama, kazali su ocjenjivači knjige i dobri poznavatelji autora, koji kažu i kakao je riječ o humoreskama ozbiljnog farmaceuta.

- 'Prikrsti se, sinko! I ne zaboravi se smijat!' to je uvijek govorila moja baba Ajdukuša kad me ispraćala u školu, kaže profesor emeritus dr. Nikola Kujundžić. Znanstvenik vedra srca i oštra uma dr. sc. Nikola Kujundžić rođen je 1948. u Ivanbegovini. Dugogodišnji je profesor na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, objavio je više knjiga iz oblasti farmacije i medicine te priredio više pučkih ljekaruša, a i sam je tragač za prirodnim lijekom od biokovskih trava. U svojim je umirovljeničkim danima počeo objavljivati humoreske koje unose optimističan narativ u život čitatelja. Nedavno ih je ukoričio u knjigu „Ne zaboravi se smijati“ koju je objavila zagrebačka Fitofarmacija. Opsežna je to knjiga s čak 300 stranica.

Autor je poznat u znanstvenim krugovima kao čovjek koji je na svjetlo dana izvukao stare “Ljekaruše”, autor oko 70 znanstvenih radova i stotinjak članaka, čovjek koji je četiri puta bio dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i izumitelj "Primus čaja", ovaj put čitateljima nudi lijek u obliku – smijanja.

radioposusje.ba