Radioposusje
- 24.03.2020.

Potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom na području Županije zapadnohercegovačke. Zaražena je jedna starija ženska osoba na području Širokog Brijega. Medijima se danas na tiskovnoj konferenciji obratio predsjednik Vlade ZHŽ i zapovijednik Stožera civilne zaštite ZHŽ Zdenko Ćosić koji je još jednom istaknuo zahtijev da se cijelo stanovništvo striktno drži svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite ŽZH. „Još jučer smo govorili da naša županija nema nijedan zabiljžen slučaj zaraze, no naglasili smo i da se pripremamo  jer smo svjesni da nećemo ostati otok u ovoj pandemiji“, kazao je Ćosić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić je javnosti kazao o cijeloj situaciji od početka saznanja o prvoj pozitivnoj osobi na korona virus. „Jučer je bila zaražena osoba u domu zdravlja u Širokom Brijegu na pregledu, u prostoru koji je predviđen za ovakve slučajeve. Osoba je nakon uzimanja kliničke slike poslana u SKB Mostar gdje je potvrđen da je osoba zaražena korona virusom. Odmah su poduzete mjere dezinfekcije Doma zdravlja. Osoba je 75 – godišnjakinja koja je stabilno,“ kazao je ministar Pejić.  Pozvao je i na još veću opreznost samodisciplinom  u borbi protiv zaraze. „Virus je nešto što se širi kontaktom i kapljično stoga su ove mjere udaljenosti jedni od drugih vrlo bitne“, kazao je Pejić.

Županijski epidemiolog dr. Ivan Vasilj već je detaljno uzeo anamneze, sve kontakte ove osobe koje su već u samoizolaciji, te dvije koje su poslane na testiranje. „U epidemiološkom nadzoru svi kontakti zaražene osobe u zadnjih 15 dana s kojima je kontaktirala su popisani. Osam je bližih kontakta, obitelji i susjeda, a troje onih koji su bili u posjetu. Danas smo dvije osobe poslali na testiranje i rezultati se očekuju popodne. Kada je u pitanju medicinsko opsoblje koje ju je primilo, ono je bilo obučeno po pravilima, ali ipak pravilo je da svi koji su bili u kontaktu s zaraženom idu u samoizolaciju“, kazao je dr. Vasilj.

Predsjednik Vlade Zdenko Ćosić je kazao da su pojačane kontrole ljedi koji su u samoizolacioji, da se ide ka objavljivanju imena onih koji krše naredbe, te da je u dogovoru s općinskim službama dogovori angažman dodatnog ljudstva iz struktura civilne zaštite kakao bi policijskoj službi olakšali posao.

Vezano za testove s kojima raspolažu domovi zdravlja, ministar Pejić je kazao da s testovima za korona virus domovi zdravlja ne raspolažu, niti će ih imati jer se takva dijagnostika radi u tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, a to je za naše područje SKB Mostar. No najavio je neke mjere za rasterećenje mostarske bolnice. „Mi smo dogovorili s mostarskom bolnicom  dogovorili da mi radimo uzorkovanje, dakle uzimamo briseve i šaljemo u bolnicu. U procesu je nabavka 5 000 transportnih briseva za našu županiju. Na taj način rasterećujemo mostarsku bolnicu daljenjeg uzorkovanja, a mi povećali efikasnost u slučaju širenja korona virusa na razini naše županiji“, kazao je ministar Pejić.

Predsjednik Ćosić je još jednom istaknuo koliko je važno držati se svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite ZHŽ posebno je apelirao na one koji dolaze iz mjesta koja su pogođenija zarazom, te na one koji su u samoizolaciji.

Radioposusje.ba

Najnovije vijesti