Radioposusje
- 04.06.2018.

U Parku prirode Blidinje prošloga vikenda u restoranu „Staza“ održao se 3. Memorijalni turnir u bridžu „Jerko -Jerry Kovač“ koji se održao u sklopu manifestacije “Posuško lito”.

Podsjetimo, da je turnir posvećen Jerki Kovaču koji je preminuo 1. prosinca 2015. u 103. godini života i pokopan na groblju Ričina. Na svoj 102. rođendan, Jerko Kovač, član Bridž kluba Dubrovnik, zaigravši na timskom Kupu Hrvatske u Dubrovniku, ispisao je povijest upisom u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji aktivni igrač bridža na svijetu.

Domaćin ovog natjecanja je Bridž klub “Herc” iz Posušja koji je na ovogodišnjem turniru uspio okupiti 72 sudionika. „Ove godine je rekordan broj gostiju, pa imamo slatke brige oko smještaja. Drago nam je da turnir iz godine u godinu raste“, kazao je predsjednik Bridž klub “Herc” iz Posušja Slaven Penava.

Prvo mjesto osvojili su Dubravka Zvrko i Mario Majstorović iz Dubrovnika, drugo mjesto Tomislav Šašek i Kristijan Štefanec iz Zgareba, dok su treći bili Ivan Lekić i Ante Vilić iz Splita. Za prva tri mjesta dodijeljene su prekrasne statute koje su rad posuškog akademskog kipara Marija Mihalja.

Nagrade, medalje su dodijeljene i najboljem ženskom paru June Smith i Suniti Subašić iz Sarajeva, najboljem stranom paru TVrtku Picukariću i Kreši Tomiću iz Imotskog, najboljem mix paru turnira Sandri Havliček i Matku Ferenci kao i najboljim početnicima Nataliji Jančić i Nini Cvjetić, djevojkama koje imaju devet i deset godina.

Natjecatelji dolaze iz Hrvatske (Zagreb, Zadar, Dubrovnik, Split, Imotski), Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Banja Luka, Posušje) i Srbije ( Novi Sad). Najbrojniji natjecatelji su ove godine iz Banja Luke i Dubrovnika.

„Ukupno je došlo sedam parova iz Dobrovnika. Mnogi od nas poveli su svoje obitelji, pa dok mi igramo, ostali članovi obitelji uživaju u prirodi. Općenito cijeli ambijent koji ima Blidinje daje jednu posebnost ovom turniru“ , kazala je Ana Ćeović iz Bridž kluba Dobrovnik.

Upravo je priroda parka prirode Blidinje jedan od razloga zašto su bridžeri iz čak tri države tako brojni na ovom turniru.

„Bridžeri ne dolaze samo odigrati partiju bridža već su prepoznali ljepote Parka prirode Blidinje te su oduševljeni njegovim krajolikom i koriste priliku i za odmor i rekreaciju sa svojim obiteljima. Nas to raduje jer nam je uz igru drugi cilj bio promovirati ljepote naše općine Posušje“, kazao je predsjednik kluba Penava.

Inače Bridž klub „Herc“ iz Posušja je jedan od tri bridž kluba u Bosni i Hercegovini. Osim Posušja bridž klubovi postoje još samo u Banja Luci i Sarajevu. Ovaj u Posušju broji deset aktivnih članova.

„Voljeli bi da ih je i više, ali ipak smo zadovoljni i ovim brojem jer Posušje je ipak manja sredina. Možda ljudi imaju predrasude i misle da je bridž jedna tipična kartaška igra možda i kockanje, ali nije tako. Bridž kao intelektualno nadmetanje u potpunosti zadovoljava kriterije pravog sportskog natjecanja, zato ga je i Međunarodni olimpijski odbor uvrstio među olimpijske sportove“, kazao je Penava.

Večernji list/Posušje.net