Radioposusje
- 30.07.2020.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu s pozicije “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - županije, gradovi i općine”. Sredstva bi se trebala rasporediti na županije i općine kao pomoć za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašenja COVID-a 19 ili za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa. Županije su ovime dobile 200 milijuna KM, a općine i gradovi 30 milijuna.  Dio sredstava koji je dodijeljen općinama i gradovima raspodijeljen je na sljedeći način:

Jedna trećina sredstava dodijeljena je jednako svim općinama i gradovima u pojedinačnom iznosu od 125.000 KM, a za drugi dio sredstava općine i gradovi morali su prijaviti svoje projektne prijedloge uz prateću dokumentaciju na Javni poziv kojega je raspisala Vlada FBiH, a prema odredbama poziva prednost su imali projekti visokog stupnja zrelosti i koji su prioritetni za implementaciju u jedinicama lokalne samouprave te izravno doprinose boljoj kvaliteti života, priopćeno je iz općine Posušje.

Općina Posušje pripremila je svu potrebnu dokumentaciju te na ovaj javni poziv prijavila projekt izgradnje kružnog toka kod nove osnovne škole fra Petar Bakula, te za uređenje prometnog rješenja oko prostora škole za koji je Vlada FBiH dodijelila sredstva u iznosu od 352.506,89 KM., priopćeno je. „Glavni projekt radi nam Građevinski fakultet u Mostaru, nadamo se da će projekt biti brzo gotov. Nakon što bude gotov kreže se u natječajnu proceduru, a onda i izvođenje radova“, kazao je za naš radio načelnik općine Posušje Branko Bago. Iz općine Posušje se nadaju što skorijem prijenosu spomenutog iznosa u proračun Općine Posušje kako bi mogli pristupiti realizaciji ovoga projekta. Njegova izgradnja doprinijeti će boljoj i sigurnoj prometnoj povezanosti na području oko nove osnovne škole, manje posljedice prometnih nezgoda, kraće čekanje na prilazima uz ljepši izgled ovoga područja. Ipak, glavni je cilj povećanje sigurnosti za djecu koja će pohađati novu osnovnu školu fra Petra Bakule, priopćeno je.

Radioposusje.ba