Radioposusje
- 05.12.2019.

Svi objekti u Posušju, privatni i poslovni uskoro će dobiti svoje kućne brojeve, najavljeno to nedavno u  Općini Posušje kada je Posušje posjetio ravnatelj Federalne uprave za geodetske poslove Željko Obradović. Prema riječima Ivane Pirić ispred odjela urbanizma, prostornog uređenja i zaštite okoliša općine Posušje, postavljanje pločica s brojevima je u tijeku i ekipe su svakim danom, kada to vrijeme dopušta na terenu. „Pločice su postavljene u Podbiloj, Zavelimu, Zagorju i Viru, a trenutno se pločice postavljaju na kuće i poslovne objekte u Vinjanima. Dio Vinjana, Tomića brig i Dom su gotovi, sada se ide prema zapadnom djelu Vinjana“, kazala nam je Ivana Pirić iz općine Posušje. 

Ravnatelj Federalne uprave za geodetske poslove Željko Obradović je povodom dolaska prije mjesec dana u Posušje izrazio zadovoljstvo suradnjom s općinom Posušje.  „ Nama je cilj kao geodetskoj upravi dati podršku općinama, jer je uspostava adresnog registra u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne uprave, a mi radimo na podršci uspostave s ciljem stvaranja središnje baze podataka o adresama u Federalnoj geodetskoj upravi“, kazao je Obradović. Naglasio je kako je projekt bitan i za građane jer će komunikacija njih i javnih službi biti učinkovitija, a da je cilj imati središnju bazu o kućnim brojevima i adresama u središtu Federalne uprave za geodetske poslove.

Inače, projekt uspostave adresnog registra  u općini Posušje je započeo 2017. godine, a općina Posušje je jedna od 72 općine u Federaciji u kojoj se provodi ovaj projekt. „Uspostava adresnog registra obavljala se u dvije faze. U prvoj fazi napravljena je analiza postojećeg stanja, te se izradio prijedlog za postupanje. U suradnji s mjesnim zajednicama i nadležnim institucijama usvojene su potrebne odluke. Uslijedila je izrada plana privremene numeracije na području cijele općine i unos prikupljenih podataka u aplikaciju. U drugoj fazi je provedena javna nabava za izbor izrađivača pločica. Zatim su izrađene pločice za 128 adresnih područja i 132 ulice. Ukupno 6 000 pločica će biti postavljeno na području općine Posušje“, kazala je Ivana Pirić ispred odjela urbanizma, prostornog uređenja i zaštite okoliša općine Posušje.

„Uspostavom adresnog registra postat ćemo dio središnjeg adresnog registra koji je uspostavljen na razini Bosne i Hercegovine, a koji je pak dio velikog projekta na području zemljišne administracije“, kazala je Pirić i dodala da je cilj riješavanje adresa s kućnim brojem bb koji čine 40 posto adresa u BiH.

Podsjetimo još jednom, postavljanje pločica s kućnim brojevima odvija se trenutno na području mjesne zajednice Vinjani, a njihovo postavljanje je potpuno besplatno.

Radioposusje.ba