Radioposusje
- pon 11, 2017

U organizaciji Kinološkog saveza Herceg-Bosne u petak 17. studenog 2017. održano je međunarodno druženje kinologa, kinoloških sudaca i uzgajivača pasa. Ova je Kinološka večer od samoga početka bila protkana dobrom atmosferom. Jedan od glavnih razloga jest taj sto je nakon 950 godina od prvog spominjanja i nekoliko desetljeća intenzivnog rada na priznanju, konačno, samo deset dana ranije 7. studenog 2017. na Skupštini Međunarodne kinološke federacije (FCI) održanoj u Leipzigu službeno priznata pasmina bosanskohercegovačkoga hrvatskog pastirskog psa tornjaka. Drugi razlog jest taj sto se bh. reprezentacija ove godine okitila titulom pobjednika europskog KUP-a održanog 15. i 16. rujna u Crnoj Gori. Ovo natjecanje bilo je velika promocija BiH i Kinološkog saveza, što trajno ostaje u kinološkim analima Europe, a ex-Yu goniči drugu godinu za redom pokazali su se najboljima u Europi.

U sklopu programa koji se odvijao u maloj sali SS Bagušić u Posušju održana je svečana Akademija uz visoko pokroviteljstvo i prisustvo predsjednika Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića sa suradnicima. Među sudionicima ovoga skupa bio je načelnik općine Posušje i predsjednik Planinarskog saveza HB Branko Bago, dopredsjednik Lovačkog saveza HB Branko Leko,  predsjednik Kinološkog saveza Republikke Srpske Predrag Uzelac, predsjednk KS Crne Gore Vojo Brajović, predsjednik KS Hrvatske Branko Šare, koji su dobru suradnju potvrdili svojim dolaskom ali i riječima upućenima u pozdravnim govorima koja su započela obraćanjem predsjednika Kinološkog saveza u BiH i KS HB Perice Jukića, koji nije skrivao zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata bh. kinologa i uzgajivača.

U sklopu programa večeri uručena su priznanja i pohvalnice članovima bh. reprezentacije i sucima za rezultate ostvarene na europskom KUP-u pasa goniča održanom u Crnoj Gori, među kojima su bili kinološki suci Miran Radišić (Čitluk) i Mirko Čolak (Široki Bijeg), tajnik KS HB, kojemu je pripalo i priznanje za funkciju izbornika reprezentacije. Priznanje je uručeno Blagi Sliškoviću (Široki Brijeg) na osvojenom 4. mjestu na spomenutom natjecanju te Daliboru Pezeru (Grude) na osvojenom 1.mjestu. Priznanja im je uručio predsjednik KS u BiH i KS HB Perica Jukić.

Uručene su i tri Zlatne plakete kinološkim sucima u prigodi konačnog priznanja bh . hrvatskog pastirskog psa tornjaka. Zlatne plakete  uručio je  predsjednik Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. Dva su priznanja uručena posthumno Hrvoju Perkoviću i Anti Kozini, dok je svoju plaketu preuzeo osobno treći nagrađeni Stjepan fra Petar Krasić. Zahvaljujući u ime svih dobitnika priznanja fra Petar je podsjetio na dug put koji je prijeđen kako bi ovaj pas bio priznat, iako je prema dostupnim podacima jedan od najstarijih europskih pasa, koji se ističu po svojoj predanosti povjerenom im zadatku, a čiji je prvi detaljni opis dao jedan bosanski svećenik još davne 1067. godine. Sam fra Petar uložio je dugih 50 godina rada u ovo priznanje i kaže: „Isplatilo se ulagati trud jer to je naše kulturno blago za danas, za sutra i potrebno blago za našu budućnost.“

Kinološki savez Herceg-Bosne djeluje praktično od 20.10.1992.godine, ali formalno pravno je utemeljen 10.veljače 1996.godine. Godine 2000-te zajedno s Bosanskim kinološkim savezom i Kinološkim savezom Republike Srpske osniva jedinstvenu krovnu kinološku organizaciju za BiH pod imenom Unija kinoloških saveza u BiH, koja 2002. godine pristupa Međunarodnoj kinološkoj federaciji(FCI).