Radioposusje
- 19.04.2019.

Na sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održanoj u utorak donesene su odluke o proglašenju novih lokaliteta nacionalnim spomenicima. Tako se na ovoj prestižnoj listi kulturnih blaga našlo i arheološko područje – stećci kraj potoka Ričine u mjestu Čitluk, općina Posušje, priopćeno je iz općine Posušje.

Radi se o kasnovijekovnoj nekropoli od 6 stećaka koji svojim monumentalnim dimenzijama spadaju među najveće na prostoru Bosne i Hercegovine. Povijesna i arheološka vrijednost dobra oslikava se u ovih nekoliko plemićkih, uistinu odličnih mauzoleja, na obali potoka Ričine koji svjedoče kako je na ovom području u kasnovjekovno doba živjela zajednica čiji su uglednici, velikaši pokopani na ovom lokalitetu. Stećci i njihov svjedočanstvo jednog vremena dio su cjelokupnog mozaika, od struke prepoznate „Posuške kulture.“ Na području Posušja život je kontinuirano trajao još od prapovijesnog, antičkog i srednjovjekovnog doba što nam potvrđuju brojna registrirana arheološka nalazišta.

Po ocjeni ovog stručnog povjerenstva nekropola stećaka nalazi se u relativno dobrom stanju, a Općina Posušje vodi brigu o njenoj zaštiti. Osim osnovnih aktivnosti oko zaštite stećaka, svjesna njihova značaja, Općina je u posljednje dvije godine nositelj dvaju projekata istraživanja ovog kulturnog i povijesnog nasljeđa. Tako je urađen projekt „Zaštitno istraživanje, konzervacija i restauracija lokaliteta Ričina, Posušje“, a u završnoj fazi nalazi se projekt „Izrada elaborata o zaštiti i korištenju graditeljske baštine na Ričini“.

Sve ove aktivnosti usmjerene na zaštitu nekropole rezultirale su i jednoglasno usvojenom Inicijativom Općinskog vijeća  upućenoj nadležnom Povjerenstvu na državnoj razini da se prepozna značaj ovog dobra i da se zaštiti u najvećem stupnju upravo kao nacionalni spomenik, priopćeno je iz općine Posušje.

Radioposuje.ba