Radioposusje
- 17.09.2019.

Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i športa, „Dani europskog naslijeđa 2019.“ bit će organizirana u zapadnoj Hercegovini, 2. i 3. listopada. Ove godine moto manifestacije je „Umjetnost i zabava“. Na tiskovnoj konferenciji koja je održana danas u Posušju federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je naglasila da je ova manifestacija, iako je ovo federalno ministarstvo organizira po 23. put, prvi put organizirana u zapadnoj Hercegovini. „Činjenica je da zapadna Hercegovina ima puno toga što je naše kulturno naslijeđe, materijalno i nematerijalno . Ovom manifestacijom ćemo predstaviti sve te vrijednosti kojima raspolažu općine i gradovi u ovoj županiji na jedan dobar način. Pokušat ćemo kroz okrugli stol, izlaganja koja će imati eminentni stručnjaci s područja kulturno – povijesne baštine u zapadnoj Hercegovini iznaći moguća rješenja kako bi svu tu kulturnu i povijesnu baštini očuvali od zaborava, a spomenike primjereno zaštitili“, kazala je ministrica Dujmović.

Načelnik općine Posušje Branko Bago je istaknuo važnost kulturne i povijesne baštine i njihove zaštite i naglasio nam je dužnost stvarati nove kulturne i tradicijske vrijednosti zasnovane na postojećim zdravim i ispravnim temeljima. „Mogu istaknuti da mi u Posušju putem različitih ustanova i udruga živimo našu kulturnu i povijesnu baštinu. Angažmanom šire društvene zajednice uz potporu općine, ali i drugih institucija mi radimo na promociji naše kulture i običaja, provodimo različite projekte za zaštiti, revitalizaciji i sanaciji povijesnih lokaliteta. Tako je nedavno uz napor općine Posušje, nekropola stećaka na Ričini proglašena nacionalnim spomenikom u BiH“, kazao je načelnik Bago te najavio da još nekoliko takvih projekata u pripremi.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj je kazao da je cilj šire okruženje upoznati što je naše nasljeđe, što mi radimo da ga zaštitimo, predstavimo i predamo budućim generacijama. „ Općina Grude će u ova dva dana pokušati predstaviti svoju baštinu. Ističemo posebni Ravlića pećinu kao vrijedno arheološko nalazište gdje smo u zadnje vrijeme radili na zaštiti toga područja uz pomoć sredstava prekogranične suradnje. Mi smo svoj dio u Grudama ambiciozno postavili i nadamo se da ćemo ga uspješno predstaviti“, kazao je načelnik Grizelj dodajući da su se od nematerijalne baštine odlučili predstaviti gangu kao obilježje cijele zapadne Hercegovine.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević je kazao da dva dana možda neće biti ni dovoljna za predstaviti sve što imamo. „Iako se čini da smo možda u tom djelu siromašni, to nije tako. Imamo jako puno toga, i nakon ove manifestacije u javnost će sigurno otići lijepa slika. Imamo na našem području puno devastacija, prije svega stećaka, ali imamo i puno primjera zaštite kao što je naša bazilika u Mokrom. Institucije u zadnje vrijeme rade puno na zaštiti, pojedinici također koje mi podržavamo u radu“, kazao je gradonačelnik Kraljević.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić je kazao da je Ljubuški status grada dobio, između ostaloga zahvaljujući povijesnom značaju mjesta koje je bogate kulturne i povijesne baštine koja je pak značajna za širu zajednicu. „Ljubuški je grad rimskih legionara koji su sagradili vojni logor Bigeste, grad hercega Stjepana, grad koji ima najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, samostan koji ima najvrjedniju kulturnu ostavštinu, bogata knjižnica, tematska galerija i mnoštvo povijesnih ostataka. Mi ćemo predstaviti dio prošlosti, ali i sadašnji trenutak Ljubuškog“, kazao je gradonačelnik Barbarić.

Svečano otvaranje manifestacije je planirano 2. listopada u 10.30 sati u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, nakon čega je predviđen i njegov obilazak. Prvoga dana manifestacije planiran je obilazak Aleje hrvatske ćirilice na Kočerinu, potom Franjevačkog muzeja „U kući oca mojega“ u Posušju i ranokršćanskoj bazilici u Gracu u Posušju. Prvoga dana predviđene je obilazak muzeja i crkve u Sovićima, potom Ravlića pećine i Peći Milini u općini Grude. Drugoga dana manifestacije predviđen je obilazak Franjevačkog samostana Humac, Vinarije Nuić, te vodopada Kravice u Ljubuškom. U Ljubuškom će manifestacija završiti okruglim stolom o temi kulturno – povijesnog nasljeđa na kojemu će sudjelovati stručnjaci s toga područja. U 20 sati u hotelu Bigeste, 3. listopada bit će održana dodjela povelja zaslužnim pojedincima i institucijama.

radioposusje.ba