Radioposusje
- 10.07.2020.

Na sedmoj po redu reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, titulu najfotogeničnije djevojke odnijela je Petra Anić, članica HKUD „fra Petar Bakula“ koja je predstavljala nošnju Hercegovine. Riječ je o tituli koja se dodjeljuje onoj djevojci koja je zadnjih nekoliko dana skupila najviše vaših glasova, odnosno lajkova. 

Govoreći o nošnji s kojom je predstavljena Hercegovina, Petra nam je ranije kazala da je riječ o svečanoj nošnji, nošnji koju su nosile djevojke spremne za udaju. „Na slici se mogu vidjeti neki dijelovi. Evo mogu reći da na sebi uglavnom imam sve originalne predmete, dakle rađene rukama naših baka i prabaka. Tu je jedino replika pafte koje se nalaze na tkanici ili pasu. Moja nošnja sastoji se od bijele pamučne marame, crnog pletenog šudara, bijele pamučne haljine ukrašene s vezom, preko koje sam obukla crnu tkanu haljinu, a preko haljine široki tkani pas. Dalje, preko pasa sam zavezala tkanu pregaču koju sam ukrasila sa tkanicom i paftama. Na crnu haljinu sam obukla tkanu čermu obašivenu gajtanom. Na nogama su crne čarape, terluke i opanci. Od nakita sam stavila đerdane, a preko ramena zovnicu, a u zovnici uvijek imam malo sira, zalogaj kruva i jedan gutljaj rakije loze. To je naša nošnja i zahvalna sam što se dosta toga sačuvalo u društvu da bi mi danas mogli znati kako je to nekada se nosilo i izgledalo, te  predstavljati naš kraj gdje god idemo“, kazala je Petra opisujući odjeću s kojom predstavlja nošnju ovoga kraja Hercegovine.

Inače, na ovoj reviji su sudjelovale 23 djevojke iz cijelog svijeta, odnosno onih područja gdje su Hrvati već nekoliko generacija uspjeli sačuvati svoje običaje i kulturu.

Ovogodišnje sedmo izdanje Revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske održano je u on-line formatu.  Pobjednica ovogodišnjeg izbora je Ivana Glavić iz Kanade. Drugo mjesto osvojila je Angela Miljak iz Južnoafričke Republike, dok je treće mjesto osvojila Annamaria Bunoza iz Austrije.

Organizatori događaja su Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrvatska matica iseljenika.

Radioposusje.ba

 

Najnovije vijesti

Radioposusje
- 03.08.2020.
Radioposusje
- 03.08.2020.
Radioposusje
- 03.08.2020.