Radioposusje
- 16.10.2020.

Povodom raspisivanja poziva za obuku za CNC programera/operatera, danas je u Tehnološkom parku u Posušju održan dan otvorenih vrata Tehnološkog parka u poslovnoj zoni Osrdak, mjestu gdje će se održavati obuke.

Riječ je o obukama koje imaju za cilj usvajanje novih znanja i radnih vještina potrebnih za obavljanje poslova operatera/programera na CNC strojevima za obradu metala i plastike, stručnog osposobljavanja radi pronalaska radnog mjesta ili samozapošljavanja nezaposlenih osoba te osiguravanja kvalificirane radne snage domaćim poduzećima.

Voditelj Tehnološkog parka Stipe Bešlić zainteresiranima je ukratko objasnio kako će obuka izgledati „Obuka je organizirana u trajanju od 150 sati, a uključuje obuku u programima SolidWorks i SolidCAM, te praktičnu obuku na CNC strojevima. Obuka se održava kroz 4 mjeseca, 3 puta tjedno u vremenu od 17 do 20 sati u prostorijama Fondacije u sklopu Logističkog centra u poduzetničkoj zoni Osrdak. Ukupna cijena obuke je 1.600,00 KM, a 50% ovog iznosa osiguravaju osnivači Fondacije, Općina Posušje i JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG. Cijena obuke za CNC programera/operatera koju plaća polaznik iznosi 800,00 KM. Ovisno o broju prijavljenih na obuku, grupe će imati po 8 polaznika, jer smatramo da će u manjim grupama rad biti kvalitetniji”, istaknuo je Bešlić.

Podsjetimo da je Logistički centar u kojemu je smješten Tehnološki park opremljen prekograničnim projektom Compete Plamet ukupne vrijednosti 1.603.369,21 eura. Nositelj projekta je HERAG, a partneri Općina Posušje i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Među mnogobrojnim aktivnostima, u sklopu projekta posuškom Tehnološkom parku pribavljena su tri moderna CNC stroja. Osim ovih strojeva, Općina Posušje pribavila je još jedan, i to putem UNDP-evog projekta „D4D“. Spomenute strojeve koriste posuški srednjoškolci koji se školuju za CNC operatera, a ovim Javnim pozivom Tehnološki park proširuje ponudu i kapacitete. „Upravo kao što smo zamislili, Logistički centar i Tehnološki park dobivaju one obrise kakva je i bila naša vizija, a to je da se krene s konkretnim stvarima. Naši mladi se sada obučavaju na najboljim CNC strojevima. Jedna mlada ekipa iz Posušja obučila se za prijenos znanja kada je u pitanju rad na ovim strojevima i upravo će oni održavati obuke“, kazao je načelnik Bago. Dodao je da je ovo nešto potpuno novo i da se nada da će dobiti puni zamah jer ovakve struke treba sve više budući da se tvornice sve više moderniziraju.

Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a ukratko je opisao projektne aktivnosti Compete Plameta, zajedno sa svim dobrobitima koje je projekt donio Posušju, županiji, ali i partnerima iz RH. Govoreći pak o ovim obukama, Luburić je kazao da je ovo posljednja aktivnost projekta Compete Plameta. „Bit ovih obuka je prekvalifikacija polaznika koji će kasnije biti konkurentniji na tržištu rada, jer mi imamo povratne informacije od naših privrednika da je ovo zanimanje potrebno na tržištu rada“, kazao je Luburić.

Posebnu pozornost danas u Tehnološkom parku je privukao Mario Ljubičić, inovator iz Imotskoga koji je predstavio svoj pametni električni bicikl. Mario je jedan od najpoznatijih mladih inovatora i dobitnik brojnih priznanja, a za njegov patent pametnog električnog bicikla već vlada izuzetno zanimanje. No, zanimljivo je spomenuti da je cijeli okvir ovog električnog bicikla napravljen upravo u Tehnološkom parku u Posušju. „Kada smo izradili prvi prototip električnog bicikla, gledali smo kako početi sa serijskom proizvodnjom. Tada sam upoznao gosp. Ivana Milićevića iz Tehnološkog parka Posušje koji je ponudio suradnju i pomoć. Tako smo uz ekipu iz Tehnološkog parka izradili novi prototip koji smo prilagodili serijskoj proizvodnji. Moram doista naglasiti da bez pomoći ekipe iz Tehnološkog parka mi bismo se teško snašli u svim koracima koji su nas čekali. Sa svojim savjetima su nam uštedjeli minimalno dvije godine posla i snalaženja“, kazao je Mario Ljubičić.

Podnošenje prijava na Javni poziv

Uz prijavu je potrebno navesti kontakt broj telefona i e-mail adresu te priložiti presliku osobne iskaznice, presliku svjedodžbe ili diplome i životopis.

Prijave po ovom Javnom pozivu s pratećom dokumentacijom slati na e-mail: tp.posusje@gmail.com  ili preporučeno putem pošte/osobno dostaviti na adresu:

Fondacija Tehnološki park Posušje, Logistički centar Posušje, Poslovna zona Osrdak, Rastovača polje 40, 88240 Posušje - S naznakom „Javni poziv za obuku za CNC programera/operatera – NE OTVARATI“.

Javni poziv ostaje otvoren do 23. listopada tekuće godine.

U slučaju velikog broja prijava prednost imaju kandidati s prebivalištem na području općine Posušje i ŽZH, a Fondacija zadržava mogućnost organiziranja razgovora sa zainteresiranim kandidatima o čemu će biti obaviješteni putem e-maila.

Radioposusje.ba