Radioposusje
- 11.05.2020.

Predstojećeg vikenda oči cijelog svijeta bit će uprte u Njemačku. U subotu se nastavlja Bundesliga, prva ozbiljna europska liga koja će nastaviti natjecanje tijekom ove pandemije koronavirusa. No, prve utakmice neće se igrati u Bundesligi, nego u 2. Bundesligi čije će utakmice početi u subotu u 13 sati i koja će biti ‘probni balon’ za kompletni njemački nogomet. Upravo iz te lige stigla je informacija koja je dovela nastavak u pitanje, jer su nogometaši posljednje ekipe lige Dynama iz Dresdena završili u karanteni, budući da su dvojica igrača te momčadi bili pozitivni na COVID-19.

Mersad Selimbegović trener njemačkog drugoligaša Jahna Regensburga, momčadi iz sredine drugoligaške ljestvice, za SN govori o tome što sve ekipe moraju proći da bi igrale u prvenstvu koje se nastavlja idućeg vikenda. "Svi klubovi pristali su na uvjete koji su bili neophodni kako bi se liga nastavila. Plan je da se počne 16. svibnja i tako će biti. Dynamo neće igrati na startu, ali ima dovoljno slobodnih srijeda da i oni nadoknade sve".

Njemačka prvenstva, prije svih prva i druga Bundesliga igrat će se po posebnim uvjetima i bez publike na stadionima. No, i same momčadi morat će se pridržavati strogo propisanih mjera kako ne bi ugrozili odigravanje preostalih devet kola. A mjera je ogroman broj. "Od ove nedjelje smo svi u hotelu i do svakog kola po sedam dana isključivo za sve ekipe će biti iz hotela na trening i nazad u hotel. Mi smo u prvom kolu nastavka domaćini, a kada budemo gostovali obavezno ćemo morati nositi maske i u autobusu. Testiranja su dva tjedno, ponedjeljkom i petkom, a igrači koji budu pozitivni ispadaju iz rostera za dva tjedna. Na klupama neće moći sjediti svi igrači, jer se treba praviti distanca, pa će pričuve uglavnom biti na tribinama iza. I mi treneri ćemo pokraj linije morati nositi maske, u slučaju da nešto budem morao objašnjavati igračima iz neposredne blizine", kaže trener Selimbegović.

Ovakve mjere bit će iscrpljujuće fizički, kaže trener, a pogotovo psihički za sve uključene, no one su bile najveći uvjet da se nastavi ovako brzo. "Imam sreću da radim u državi koja je vrhunski organizirana na svim razinama. Liga je smislila koncept kako bi se moglo nastaviti prvenstvo i angažirali su četiri ugledna liječnika kao savjetnike. Koncept je predstavljen vlastima koje su ga malo doradili i poslale natrag. Sada je sve na nama, jer svi smo na ispitu. Ovo je jedina šansa da se sezona spasi i moramo je probati izgurati do kraja. U svakom kolu moramo dokazati da zaslužujemo ono sljedeće".

Mersad Selimbegović kaže da najveći dio troškova, od testiranja do financiranja hotela za sve igrače, snose sami klubovi, što samo po sebi govori da je svima stalo da se sezona završi. "Financijske štete i ovako su ogromne. No, najveći dio prihoda za sve klubove, prije svega mislim na prvu i drugu Bundesligu, stiže od TV prava, pa tek onda od ulaznica. Zato je ovo pokušaj da se spasi ono što se spasiti može", zaključio je Selimbegović za Sportske novosti.

Njemačka Bundesliga bit će nastavljena 16. svibnja utakmicama na praznim stadionima, a na snazi će biti mjere izolacije među suparničkim momčadima i suigračima, kako bi se opasnost od zaraze koronavirusom svela na najmanju moguću mjeru, pa će se tako postizanje golova moći proslavljati samo dodirivanjem laktovima i stopalima, objavio je njemački dnevnik Bild.

Momčadi neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti ni uobičajenog rukovanja prije utakmice, a izostat će i momčadsko fotografiranje, izvijestio je Bild pozivajući se na interni dokument Njemačke nogometne lige (DFL). Prema tom dokumentu, svi koji će sjediti na klupi morat će nositi maske, a između svake od osoba će morati biti jedno prazno mjesto. "Treneru će biti dopušteno uklanjanje maske kad daje upute, ali u tom slučaju mora biti udaljen najmanje jedan i pol metar od drugih ljudi", piše Bild citirajući dokument. Igrači, treneri i drugo osoblje u momčadi moći će u svlačionici provesti najviše 30 do 40 minuta, odnosno naputak je da se tamo zadržavaju što je kraće moguće.

(radioposusje.ba)