Radioposusje
- 08.08.2019.

U sklopu kulturno-zabavne i športske manifestacije Posuško lito 2019. u nedjelju 11. kolovoza 2019. mjesna zajednica Podbila organizira 6. po redu Etno fest, koji nudi prigodu za zajedničko druženje te podsjećanje na naše stare običaje uz etnozvuke za koje će se pobrinuti kulturno-umjetnička društva i svirači na tradicionalnim glazbalima te gangaši.

Program

Program započinje svetom misom u 18 sati ispred spomenika žrtvama minulih ratova podignutog u krugu Društvenog doma. Spomenik je podignut uz pomoć Općine Posušje i Županije Zapadnoherecegovačke, a na njemu su ispisana imena 54 poginulih i nestalih iz Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

U 19 sati počinje program Etnofesta na platou ispred doma u kojem će nastupiti etno-skupine iz Hrvatske: Dicmo, Kamešnica – Otok, Dikovača – Zmijavci, Zvuci kamena i krša – Imotski, Bile Ruže-Proložac, Ričice, kao i iz Bosne i Hercegovine: Vitina, Rakitno, Posušje, Sarajlije-Tomislavgrad, Vrisak-Vir i LINĐO-Neum, a u drugom dijelu večeri nastupa Dejan Urban. Prijave za nastup primaju se i uoči Etnofesta, kako bi program bio što sadržajniji, a isto tako organizator želi dati prigodu svima koji umiju i žele zapjevati i zasvirati.

Kroz projekte do krajnjeg cilja: Razvoj seoskog turizma

Festival tradicijske kulture dio je projekta koji već niz godina realizira ova mjesna zajednica koji ima za cilj razvoj seoskog turizma kroz programe kojima se aplicira na više razine vlasti i nevladine udruge. Poznato ja kako ovaj kraj ima značajne arheološke lokalitete od kojih su najpoznatiji ostaci župne kuće i kapelice iz 15. stoljeća i gradina-kula. Zahvaljujući međunarodnim projektima Podbila je ucrtana u mapu turističkih destinacija, u kojem je našu županiju zastupao HERAG, a sustavno se radi na unaprjeđenju seoskog turizma i razvijanju autohtonog proizvoda, kao što je, na primjer, kava samljevena na vodenom mlinu.

Mnogi su Podbiljani raseljeni, tek ih je 40 stalno nastanjeno u ovoj mjesnoj zajednici. Najveći broj Podbiljana živi u Posušju, Imotskom, Splitu i Zagrebu. No, vikende mnogi često i rado provode u kraju gdje su im korijeni.

radioposusje.ba

Najnovije vijesti