Radioposusje
- 07.07.2019.

U Posušju je u organizaciji Društva hrvatskih likovnih umjetnika u F BiH u suradnji s Općinom Posušje od 3. do 5. srpnja 2019. održana Mini likovna kolonija, koja je okupila veliki broj polaznika, uglavnom djece, koji su u tri dana trajanja Mini kolonije uradili i po dva-tri rada. Djeca su slikala pod mentorstvom predsjednice Društva Ane Šimić i prof. likovne kulture Natalije Šušnjar iz Posušja. Radovi će biti izloženi ovoga ponedjeljka u prostorijama Osnovne glazbene škole Posušje na izložbi koja počinje u 18 sati, kada će svim polaznicima biti uručena i priznanja o sudjelovanju.  

Prof. likovne kulture Natalija Šušnjar pozvala je sve na izložbu u ponedjeljak. U razgovoru nam je približila rad s polaznicima i realizaciju zamišljenog plana. Kazala je  kako su stizale pozitivne reakcije. „Dobili smo pohvale od roditelja polaznika i prolaznika, djeca su bila vesela i sretna, zabavljali su se, upoznali novu ekipu. Što se tiče zamišljenog plana rada na koloniji, on se prilagodio uzrastu polaznika, radili su slobodno, što su vidjeli, a također i na zadane teme. Kako je bio u planu i pejzaž Posušja, urađen je mini-pejzaž u sklopu tematske radionice koja je za motiv imala stećke“, kazale je prof. Šušnjar.

Polaznici kolonije slikali su na otvorenom, u gradskom parku i u prostorijama Osnovne glazbene škole, a okupila je ukupno oko 60 polaznika. Prvoga dana u gradskom parku  bilo ih je tridesetak, drugoga dana broj se udvostručio,  da bi trećega dana ekipu sačinjavao ipak jedan manji broj njih.  Djeca su zadovoljna svojim radovima, kolonijom i ugodnim druženjem, a u razgovoru s njima spremno su s nama dijelili saznanja koja su usvojili tijekom kolonije i ponosno pokazivali svoje radove.

Predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u F BiH Ana Šimić, nagrađivana mlada i ambiciozna Širokobriježanka koja živi u Mostaru,  koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, govorila nam je o zamišljenom programu, ciljevima i aktivnostima Društva. „Sve materijale koje smo pripremili smo utrošili. Bilo bi nam drago da su se i stariji priključili, bilo je onih koji su se raspitivali. Imali smo štafelaje i platna za njih. No, na kraju smo ipak sve podijelili djeci. Jednog dana u budućnosti, možda čak nekoj bližoj, planiramo da se ostvari likovna kolonija za odrasle i amatere i profesionalne umjetnike ovdje u parku, jer je stvarno prekrasan i bilo bi šteta ne iskoristiti njegov kapacitet“, kazala je gospođa Šimić. „Kao prosvjetni radnik, nažalost, svjedočim mnogim situacijama u školi, a jedna od njih je da djeca gube osjećaj za prirodu, a samim tim i svojom maštom i kreativnošću“. Kako je kazala Šimić, sve ovo znanje koje oni ovdje usvoje dobro će im doći u životu, jer se kroz njihov kreativni rad spominju i ozbiljnije povijesne teme poput stećaka, a s druge strane rad s prstima razvija inteligenciju.

Aktivnosti Društva su postale jako velike, vezane su uz  organiziranje kolonija, izložbi, radionica,  tečajeva. Trenutačno imaju pet aktivnih projekata koji se realiziraju u Širokom Brijegu, Mostaru, Međugorju, Čitluku i Čapljini, a sada i u Posušju. Mini kolonija je dio jednoga šireg projekta.  Po prvi put u Hercegovini urađena je upravo u Posušju po uzoru na Street Art park u Zagrebu, koji ima za cilj odmaknuti djecu od virtualnog svijeta, od ekrana i tableta.

Mini likovna kolonija održana je u sklopu Posuškoga lita 2019. Predsjednica Društva Ana Šimić je uputila zahvale organizatorima manifestacije na uvrštenju u program Lita.

radioposusje.ba