Radioposusje
- 10.01.2019.

Počela je obuka radnica iz ŽZH u pogonu njemačke tvrtke u Češkoj, a ukoliko zadovolje, tvrtka će u ovoj županiji otvoriti pogon koji bi trebao zaposliti do 700 ljudi. 

Prva skupina radnica s područja Županije Zapadnohercegovačke odradila je prve dane na probnom radu u pogonima njemačke tvrtke Lohmann&Rauscher u češkom gradu Brno, točnije u mjestu Slavkov. Ako radnice iz ŽZH zadovolje polugodišnje testiranje u tvrtki koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme i higijenskih proizvoda, spomenuta tvrtka otvorit će svoj pogon u jednom od četiri grada u ovoj županiji. Mjesečna plaća na obuci u Češkoj iznosi 550 eura, a ženama je osiguran smještaj te prijevoz autobusom. Kako je objavio Večernji list, radnice su s tvrtkom dogovorile da će u Slavkovu raditi tri tjedna u komadu, a zatim će četvrti tjedan provesti kući na odmoru.  Podsjećamo, prvotno je planirano da autobus radnice ponedjeljkom vozi iz Hercegovine te petkom vraća, prenosi Bljesak.info 

Prije početka rada sve žene koje su otišle na obuku obavile su potrebne liječničke preglede te su im otvoreni bankovni računi, tvrdi Večernjak. Posao se odvija u tzv. čistim prostorima odnosno u posebno kontroliranim područjima radi osiguranja proizvodnje sterilnih proizvoda. Nužna je i posebna radna odjeća u koju spadaju posebne kape. Kako ne bi došlo do kontaminacije proizvoda, žene ne smiju koristiti šminku ni imati ispolirane ili nalijepljene nokte. Od nakita je dopušten samo vjenčani prsten, a prigodom ulaska u radionice i za vrijeme rada nužno je pranje ruku, rečeno je ranije iz ove tvrtke na prezentaciji održanoj pred oko 300 zainteresiranih žena iz ŽZH u Grudama. 

''U fazi testiranja želimo vidjeti kakvi su ljudski potencijali u vašoj regiji radi eventualne investicije, ako svi faktori budu pozitivni, ovdje će se graditi tvornica koja bi u početnoj fazi imala potrebu za 200 radnica plus ostale tehničke službe'', objasnio je početkom studenog 2018. godine za Bljesak.info uvjete probnog rada i obuke Tvrtko Blaić, direktor proizvodnje Lohmann & Rauscher za Hrvatsku i BiH.  Njemačka tvrtka, inače međunarodni vodeći opskrbljivač naprednim medicinskim i higijenskim proizvodima najviše kvalitete s preko 5.000 zaposlenika u cijelom svijetu i 160 godina iskustva u proizvodnji, provjerava 15 lokacija, među kojima je i ŽZH, za otvaranje novog pogona odnosno milijunskog ulaganja.

Ako bi se ova tvrtka odlučila otvoriti pogon u jednoj od tri općine (Grude, Posušje i Ljubuški) te u Gradu Širokom Brijegu, u startu bi u tu lokalnu zajednicu došli milijuni i nova radna mjesta. ''Radi se o početkom iznosu od šest milijuna dolara za pokretanje proizvodnog pogona. Napominjem da se odmah otvara 200 radnih mjesta ako dođe do realizacije, a nakon toga bi pogon rastao sve do 700 radnih mjesta, to su predviđanja'', objasnio nam je nakon prezentacije u Grudama direktor Blaić. 

Ukoliko njemačka tvrtka odabere ŽZH, kako nam je tada rečeno, plaća neće biti ispod hercegovačkog prosjeka. ''Plaću uvjetuje tržište, ako je prosječna plaća u Hercegovini 400 ili 500 eura, onda vi ne možete doći ovdje i nuditi 300 eura. Kako će netko doći raditi ispod onoga što može dobiti na drugom mjestu. Da bi mi bili atraktivan poduzetnik, tvrtka i poslodavac, moramo dati dobru plaću, redovne uvjete, osiguranje, uvjete rada i čistoću. Nastojimo napraviti najbolje uvjete da bi zadržali kompletan poslovni i ljudski potencijal u našim pogonima'', kazao je ranije za Bljesak.info direktor Tvrtko Blaić.