Radioposusje
- 05.07.2019.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO sinoć je u Posušju oduševio prepunu gradsku športsku dvoranu. Nastup u Posušju bio je dio proslave njihovog 70 rođendana za koji su pripremili program u kojem su predstavili običaje stare dijaspore. To je prema riječima umjetničkog voditelja Ansambla LADO Andrije Ivančana ona dijaspora koja je s hrvatskih prostora odselila u vremenu između 14. i 17. stoljeća. „U svojih sedamdeset godina postojanja LADO nije napravio program koji je posvećen dijaspori. Ti Hrvati u dijaspori su zadržali svoju vjeru, identitet i kulturu. Ono što je nama bilo važno pri sastavljanju programa bila je sačuvana tradicijska kultura. I upravo njima u čast, njihovoj herojskoj borbi da svoju kulturu sačuvaju kroz sva ta stoljeća, jer moramo imati na umu da su mnogim zemljama bili izloženi jakim pokušajima asimilacije, ansambl LADO je svoju veliku okruglu obljetnicu odlučio posvetiti njima“, kazao je Ivančan. Za Posušje je dodao zanimljiv podatak da je među mladim snagama koji su sastavljali ovaj program bio i Stjepan Perko, rodom iz Posušja, odnosno Rakitna napravio između ostalih plesove iz Letnice, napravio je i scenski pozdrav za moležanske pjesme, pjesme Hrvata u Italiji.

Ansambl LADO je pripremio dvosatni slavljenički program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Program je sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu. Program je započeo s tradicijskim plesovima s područja Rame, Neuma i bosanske Posavine, a u bogatstvu tradicije koja je prikazana sudjelovali su i članovi KŠD „Rakitno“ i HKUD „Vrisak“ iz Vira.

Ovogodišnji slavljenički program nosi naziv „Neka sjaji sunce svima“. Glazbeni voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO Bojan Pogrmilović  je kazao da je to stih iz jedne bunjevačke budnice koji „ja mislim najbolje oslikava program koji je LADO napravio povodom svoje sedamdesete obljetnice djelovanja. Program je to hrvatskog folklora, ali iz dijaspore. Donosimo običaje Hrvata koji žive u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Vojvodini, Kosovu, Rumunjskoj i  Bosni i Hercegovini i to je jedan poseban program kojim odajemo počast našim Hrvatima koji su uspjeli među drugim kulturama održati svoj identitet. Svima nama je jedan zajednički nazivnik, a to je da svi imamo nešto hrvatsko. Naravno da je život Hrvata u drugim zemljama imao i neke utjecaje na njihov folklor. Upravo je zbog toga ovaj program koji predstavljamo iznimno bogat i raznolik“, zaključio je Pogrmilović

Posušje je ovim nastupom okupilo ne samo publiku iz Posušja, nego i mnogo šire. Zadovoljstvo posjetom ansambla izrazio je i općinski načelnik Branko Bago koji je članove ansambla primio taj dan nešto ranije u svom uredu. „Mi smo počašćeni dolaskom ovog ansambla. Dugo smo radili na tome kako dovesti ovaj ansambl i predstaviti ga domaćoj publici“, kazao je općinski načelnik Branko Bago koji je ranije toga dana članove anambla primio u svom uredu.

U 70 godina postojanja, iza Ansambla LADO je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i diljem svijeta za koje su osvojili brojne nagrade i nailazili na nepodijeljeno oduševljenje publike i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. To je prepoznala i publika u Posušju koja je na samom kraju dugim pljeskom pozdravila članove ansambla.

Koncert se održao u sklopu velike kulturno-zabavne i športske manifestacije “Posuško lito” 2019. Idući nastup ansambla LADO zakazan je za 9. srpnja u Vionici. (zp)

radioposusje.ba