Radioposusje
- 03.10.2019.

Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i športa, „Dani europskog naslijeđa 2019.“ započela je jučer svečanim otvaranjem u Širokom Brijegu, a nakon obilaska nekoliko povijesno kulturnih lokaliteta u Širokom Brijegu, stigla je u Posušje. Ove godine moto manifestacije je „Umjetnost i zabava“. Iako ovu manifestaciju Federalno ministarstvo kulture i športa organizira 23. put po redu, ovo je prvi put da je obuhvatila područje zapadne Hercegovine. Prema riječima ministrice Dujmović, manifestacija je dokazala da zapadna Hercegovina na području kulturno povijesne baštine ima što pokazati. „Mnogima je poznato što sve ovdje ima, ali sigurno ćemo puno toga nakon manifestacije, neću reći otkriti, nego pokušati napraviti promociju kulturne baštine, jer svugdje imamo bogatstvo“, kazala je ministrica Dujmović.

Naglasak manifestacije je na okruglom stolu koji će se održati danas u Ljubuškom,a koji će okupiti stručnjake s područja kulturno povijesne zaštite. „Ova manifestacija je po svom karakteru kulturna i znanstvena. Okupit ćemo stručnjake koji već rade na ovom području, vidjet ćemo što sve imamo i odrediti smjernice kako bi kulturno - povijesnu baštinu promovirali,a li i zaštitili“, kazala je ministrica Dujmović

Prema riječima arheologinje Josipe Penava, Posušje doista ima mnogo potencijala na području kulturno povijesne baštine. „No za potrebe ovog projekta odabrana su tek dva obilježja Posušja. To je Franjevački muzej „U kući oca mojega“ i bazilika na Gracu. Muzej je vrijedan zbog svoje zbirke koja prikazuje Posušje u svim oblicima, od običaja, odnosno etnografske zbirke, do sakralne, pa sve do one najvrjednije arheološke koja pokazuje koliko je Posušje zapravo staro. Bazilika u Gracu je pak posebna jer je jedna od rijetkih koja je dvojna. Jedinstvena je jer takvih bazilika tek oko pet na ovim područjima“, kazala je arheologinja Josipa Penava.

Načelnik općine Posušje Branko Bago je istaknuo važnost kulturne i povijesne baštine i njihove zaštite i naglasio da općina poduzima koliko može s ciljem zaštitite i promocije kulturno povijesne baštine koju imamo. „Mi smo već uspjeli da uz napor općine Posušje, nekropola stećaka na Ričini bude proglašena nacionalnim spomenikom u BiH. Isto trenutno radimo i s bazilikom na Gracu. Različitim pojedincima i kulturnim društvima koji rade na promociji kulturno povijesne baštine pomažemo koliko možemo. No, uvijek može i više i bolje“, kazao je načelnik Bago.

Prvoga dana manifestacije sudionici su obišli Široki Brijeg Posušje i Grude pri čemu su posjetiti brojne spomenike kulture. Drugi dan manifestacije, onaj današnji predviđen je za obilazak lokaliteta grada Ljubuškog. Program se danas nastavlja turama po gradu Ljubuškom gdje će večeras manifestacija biti zatvorena okruglim stolom, ali i dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima.

Radioposusje.ba