Radioposusje
- pet 07, 2018

U prekrasnom planinskom ambijentu, na 900 metara nadmorske visine smjestilo se Akumulacijsko jezero Tribistovo, a pored njega i bazen s uređenom plažom i popratnim sadržajima za djecu i odrasle.   Ulaz na bazen je besplatan, kao i korištenje igrališta opremljenog trampolinom, ljuljačkama, toboganom, dok oni koji ne mogu bez najbitnije sporedne stvari na svijetu mogu u planinskoj fan zoni uživati u gledanju utakmica SP-a u Rusiji. 

Uz plažu je smješten ugostiteljski objekt u kojem se nude osvježavajuća pića,  sladoledi,  jela s roštilja, a u planu su i palačinke, rekao nam je  voditelj izletišta Milan Tomić. S Milanom i jednim od koncesionara Mariom Lončarom razgovarali smo ovoga četvrtka na izletištu u Tribistovu, uživajući ispod suncobrana u prekrasnom krajoliku i okrjepi. Našli smo se odmah po otvaranju objekta od 13 sati, kada još uvijek nije bilo kupača.  Tako nam gospodin Tomić otkriva kako  najveći broj njih dolazi iza 15 sati. Govoreći o posjetiteljima ističe posebno prošlu godinu koja je bila izuzetno dobra po posjećenosti, a zanimljivo je da se i ova plaža može podičiti stranim turistima koji znaju za ovu destinaciju. Najčešće je riječ o turistima koji borave na Jadranu, Poljacima, Česima  koji dolaze na izlete u unutrašnjost, pogotovo na Blidinje, govori Tomić, ističući kako će u budućnosti više poraditi na promidžbi izletišta.

Blizina mora i parka Blidinje zasigurno je jedan od razloga zašto se strani turisti upućuju u ovaja naš planinski kraj. Ali Tribistovo samo po sebi sadržava znamenistosti koje vrijedi posjetiti. U blizini je  vrh Orlov kuk, Šimića pećina kao i kanjon Ričine. Kroz razgovor smo se prisjetili uređenje kupališta o čemu nam govori Mario Lončar, koji je zajedno sa Slavenom Pekasom na razdoblje od deset godina uzeo bazen pod koncesiju sukladno dogovoru s općinskim načelnikom Posušja Brankom Bagom i JP Vodovod Posušje. Sam bazen je napravljen još davno, prije 30-tak godina kada i Akumulacijsko jezero. Jedno je vrijeme bio u funkciji, a potom je zapušten. Prilikom uređenja, podsjeća Lončar, odvezeno je 50 kamiona materijala iz samog bazena dok je s druge strane dovezeno 100 kamiona šljunka iz korita Ričine i Neretve kako bi se uredila plaža. Dodaje kako radovi na uređenju izletišta još nisu gotovi, a u planu je uređenje malonogometnog i odbojkaškog igrališta na pijesku.

Prošla sezona bila je izuzetno dobra te se takvoj, naravno, nadaju i ove godine. Kupališna sezona u ovom izletištu krenula je s početkom lipnja, no zbog loših vremenskih prilika još uvijek nisu zabilježene gužve, ali s proljepšanjem vremena zasigurno stiže i veći broj kupača.  Sezona bi trebala potrajati do polovice rujna. Završavajući posjet, pristigli su i prvi kupači. Svima koji se upute u ovu planinsku oazu, koju toplo preporučujemo, želimo ugodan odmor.