Radioposusje
- 10.09.2018.

Ovih dana, u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHKHB), iz tiska je izišla peta knjiga pod naslovom  Pogled u nedogled, autorice Miljenke Koštro.

Nakon uspješno objavljenog romana prvijenca „Biti Viktor“(2016), a prije njega triju zbirki poezije „Cvijetnjak na kamenjaru“  (2003), „Miris vječne mladosti“ (2004) i „Čarolija svitanja“ (2008), književnica Miljenka Koštro priređuje 61 kratku priču  s nazivom „Pogled u nedogled.“ Koštro se pojavljuje po prvi put i kao ilustratorica. I sami naslov je simboličan.

Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. Godine 2005. upisala je studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru, ali ga nije privela kraju. Majka je troje djece. Danas s obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle i prozu. Od prosinca 2012.,kao vanjski suradnik na Radiju Herceg Bosne, priređuje emisiju Odabrane stranice, kroz koju promiče književno stvaralaštvo, te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji Kad se smijah tad i bijah - Radio Splita koju uređuje i vodi Mladen Vuković.

Radovi su joj objavljivani u časopisima: OsvitMotrištaHrvatsko slovo, Suvremena pitanjaZvonaHrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revijaHumKatolički tjednikVirko i drugi. Stalna je suradnica dječjeg lista Cvitak, gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme su joj objavljene i u nekoliko zbornika, te na portalima. Sudionica je mnogih kulturnih manifestacija. Organizatorica je mnogih književnih druženja u osnovnim školama. Poezija i priče pisane ikavicom su joj nagrađivane.

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak Posušje.

Obraćajući se djeci, njihovim jezikom, autorica se zapravo obraća svima, znajući da tako polazi iz samih temelja. Gledajući u djecu i osvrćući se oko sebe ona zapaža, bilježi i tako gleda u nedogled. S velikim povjerenjem i sigurnošću može se potvrditi da je Miljenka Koštro ime za koje će se sigurno čuti izvan granica i koje će imati odjeka među svim generacijama čitatelja. Ime majke koja je prvenstveno kao i Brlićka pisala za svoju djecu, slučajnim odabirom stavila dio duše na papir, te obogatila književnost i za djecu i za odrasle.

Nakon objavljenoga petog naslova s pravom možemo ustvrditi da je ovom posljednjom knjigom Miljenka Koštro potvrdila svoju književnu svestranost.

Božena Pandža