Radioposusje
- 12.09.2019.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Fra Petar Bakula iz Posušja u subotu, 14. rujna, gostovat će u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”, koja počinje na Prvom programu HRT-a u 9:30 sati, otkrili su nam članovi društva. Plesom, pjesmom i tradicionalnim jelima predstaviti će običaje posuškoga kraja. Posebno se očekuje da će biti zanimljiva ganga (velika i mala muška grupa te ženska grupa gangaša), te sviranje na diplama i guslama.

Jedan od prvenstvenih ciljeva društva jest očuvanje tradicije i kulture našeg kraja te osvještavanje mladih o važnosti očuvanja vlastitog kulturnog identiteta kao i običaja naših predaka. Bit će ovo još jedna prilika koja će pored tradicije posuškog kraja predstaviti i općinu Posušje.

Inače, dobro je napomenuti da su u tijeku upisi u HKUD "fra Petar Bakula". Traju do ponedjeljka 7. listopada.  Upisati se možete na jednu ili više sekcija: diplarsku, guslarsku, plesnu i gangašku (mušku i žensku). Upisi započinju u ponedjeljak 9. rujna i traju sve do 7. listopada. Upisati se možete preko facebook stranice fra Petar Bakula, pozivom na broj 063 132 052, te svakog ponedjeljka od 19 do 21 sati u prostorijama OŠ Ivana Mažuranića kada članovi ovoga društva imaju probe.

HKUD „Fra Petar Bakula“ ima oko 200 članova u svim sekcijama. Tijekom godine gostuju u mnogim gradovima i općinama diljem BiH i Hrvatske, ali i šire. Tako su ove godine boravili u Vojvodini, te putovali u Njemačku gdje su predstavili običaje našega kraja. Isto tako, u redovitom kalendaru rada društva su i dvije smotre koje organiziraju u Posušju. Dječju smotru folkolora „Na Petrovom ognjištu“ organiziraju svake godine krajem svibnja. Ove godine održala se četvrta po redu.  Smotru hrvatskog izvornog folklora „Silo na ognjištu“ ove godine su organizirali 14. put za redom i ona se održi sredinom kolovoza te okupi brojna društva iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na ovoj smotri svake godine bude barem jedno društvo iz hrvatske stare dijaspore.

Upisi su prilika svima za priključiti se radu društva i na taj način obići mnoge krajeve u kojima žive Hrvati, ali i njegovati običaje, plesove i pjesmu našega naroda.

radioposusje.ba