Radioposusje
- 21.05.2020.

Na sjednici Federalnog stožera civilne zaštite u srijedu je ukinuta je mjera samoizolacije od 14 dana prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Ta mjera je stupila na snagu odmah po objavi naredbe. Ukidanje samoizolacije smo duže čekali i sa zadovoljstvom dočekali, no zabrinula nas je informacija koja je jučer bljesnula medijima. Naime, pojedinim medijima (hercegovina.info) javile su se osobe iz ovih krajeva koje prelaze granicu s Republikom Hrvatskom koji su posvjedočili da imaju probleme prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu jer im granična policija prilikom ulaska u BiH traži bosanskohercegovačku putovnicu. Iako su prelazili granicu s važećom hrvatskom putovnicom, zbog neposjedovanja bh. putovnice izdavani su prekršajni nalozi od čak 200 maraka, piše hercegovina.info.

Kao obrazloženje svojih postupaka policijski službenici pozivaju se na posebne mjere koje su uvedene na graničnim prijelazima BiH u cilju sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19) konkretnije na Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu koju je donijelo Vijeće ministara BiH , a kojom je propisana obveza posjedovanja važeće putovnice za ulazak u Bosnu i Hercegovinu stranih državljana (uključujući hrvatske državljanine).

Ministar pravde BiH Josip Grubeša iz HDZ-a BiH SE jučer oglasio povodom ovih slučajeva i kazao da  osoba koja ima osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine se nikako ne može smatrati strancem, pa čak i ako je u Republiku Hrvatsku ušla s putovnicom Republike Hrvatske, jer je dozvoljeno imati dvojno državljanstvo. „Zakon o osobnoj iskaznici državljana BiH člankom 2. propisuje mogućnost korištenja osobne iskaznice BiH za prelazak državne granice, što ne može biti, ali i nije isključeno Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH“, kazao je ministar Grubeša, prenosi poskok.info izjavu ministra Grubeša

Ministar Grubeša je naglasio da unatoč činjenici da su granicu prešli s osobnom iskaznicom Republike Hrvatske, svoje državljanstvo Bosne i Hercegovine građani mogu dokazati osobnom iskaznicom izdanom od nadležnog organa Bosne i Hercegovine, te se takve osobe ne mogu i ne smiju smatrati strancem u smislu Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, odnosno nikako ne bi smjeli prekršajno odgovarati.

„U prilog ovome ističem da je Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu propisano je da se strancem na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smatra državljanin Bosne i Hercegovine koji ima i državljanstvo neke druge države“, tvrdi ministar Grubeša.

Ministarstvo pravde BiH uputilo je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Informaciju o sprječavanju ulaska BiH državljana u Bosnu i Hercegovinu, te izvjestilo o ovom slučaju. Sjednica vijeća ministra je zakazana za danas (četvrtak 21. svibanj) u 11 sati.

U svakom slučaju, ako nemate bosanskoherecovačku putovnicu, najbolje se suzdržati prelaska granice dok se ova situacija ne razjasni.

Radioposiusje.ba