Radioposusje
- 11.09.2019.

Ministarstvo gospodarstva početkom godine aktivno je krenulo s izradom Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke. Nadležni ministar Dario Sesar imenovao je Odbor za izradu strategije u skladu s odlukom Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Radom odbora je koordinirao Pero Mandić, dok je njegov zamjenik bio Ivan Jurilj ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije. Cijeli proces se odvijao u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

Dokument Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke jučer je predan  ministru Sesaru, a predali su ga dekan Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, dr. sc. Ivan Ostojić i prof. dr. sc. Marko Ivanković.

Dekan Ostojić se zahvalio se ministru gospodarstva i Vladi ŽZH na suradnji, te izrazio nadu da će dokument strategije polučiti rezultate jer je isti rađen u skladu s usvojenim procedurama.

Prof. dr. sc. Marko Ivanković, član Odbora za izradu dokumenta je naglasio važnost izdvajanja za ruralni razvitak, kao i to da je svaka od mjera iz Strategije usklađena s EU zakonodavstvom. Profesor Ivanković je predstavio strateške ciljeve strategije, prioritete i mjere koje su ugrađene u dokument, a neke od njih su aglomeracija krša, teritorijalni razvoj ruralnih područja, razvitak infrastrukture i općih usluga, razvoju ruralnog turizma i agroturizma, promocija tradicionalnih autohtonih proizvoda, ekološki uzgoj i dr. Istaknuo je važnost stvaranja Kratkog lanca opskrbe u cilju potrošnje lokalnih proizvoda kroz subvencioniranje obroka za učenike, staračkim domovima, vrtićima i sl.

Ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar je istaknuo da je Županija Zapadnohercegovačka druga po stupnju razvijenosti u Federaciji BiH. Dodao je da ovaj dokument ide u daljnju proceduru na Vladu ŽZH. „Potom ćemo organizirati javnu raspravu, a nakon toga poslati na usvajanje u Skupštinu ŽZH. Županija Zapadnohercegovačka će ostati najpoduzetnija regija u BiH kroz poslovnu infrastrukturu, poslovne inicijative, proizvodnju, izvoz i sl. Razvitak ruralnih područja predstavlja važan segment u borbi ostanka i opstanka našeg naroda u ovom kraju. Kroz ovaj dokument definirali smo jasne ciljeve i aktivnosti koje ćemo provoditi za ostvarenje istih. Želimo da ŽZH postaje i turistički privlačna regija sa svim svojim svjetski prepoznatljivim brendovima. Na svemu tom ćemo raditi, svi zajedno, jer ova zemlja i ovaj narod to zaslužuju,“ izjavio je Sesar.

Pero Mandić, koji je koordinirao Odborom za ruralni razvitak naglasio je ovaj dokument podloga za izradu projekata koji će se moći aplicirati za EU projekte. Ministarstvo gospodarstva prepoznalo je važnost izrade strateških dokumenata za županiju imajući na umu nadolazeće vrijeme pristupanje BiH Europskoj uniji, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva ŽZH.

Radioposusje.ba