Radioposusje
- 08.04.2021.

29. obljetnicu osnutka HVO-a obilježili su danas na Trgu hrvatskih branitelja posuški branitelji i vodstvo općine Posušje. U 10 sati na spomeniku svim hrvatskim braniteljima položili su vijence, upalili svijeće i pomolili se za sve poginule, nestale i umrle branitelje predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Mladenom Bašićem, te predstavnici općine Posušje predvođeni predsjednikom općinskog vijeća općine Posušje Ivanom Lončarom i načelnikom općine Posušje Antom Begićem. Molitvu je predmolio fra Robert Pejičić.

Brigadir Jozo Milićević predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ZHŽ-a je u izjavi za naš radio kazao da se u ratu čudno napravilo. „S obzirom na uvijete koje smo imali: nismo imali naoružanje, obaviještajne službe su radile, stalno su kružile dezinformacije – bilo je stvarno iznimno teško. Mislim da branitelji moraju biti ponosni na ono što smo u onom vremenu i okolnostima, doslovno goloruki napravili “, kazao je brigadir Milićević. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne iz Posušja Mladen Bašić je u izjavi za naš radio iznio zanimljiv podatak da je u danima osnivanja HVO-a 1992. godine na terenima diljem Bosne i Hercegovine bilo raspoređeno oko 900 branitelja iz općine Posušje.

Branitelji su ovom prilikom uputili čestitku prigodom obljetnice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane. Danas je 29. obljetnica osnutka HVO-a. Hrvatsko vijeće obrane je bilo oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg Bosne, te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. „Tamo gdje nije bilo HVO-a tamo ni Hrvata više nema“,  najčešće je što čujemo kada govorimo o vrijednosti HVO-a. I doista je danas tako. Puno je dano za našu slobodu, čuvajmo je u miru, kao što ju je hrvatski branitelj znao izboriti u ratu.

radioposusje.ba