Poruka greške

  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
Radioposusje
- 26.10.2021.

U Posušju u prostorijama Braniteljske zadruge „Eko vitezovi“ danas su boravili studenti i profesori s Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Razlog boravka bio je izrada prototipa proizvoda sušenja japanske jabuke odnosno kaki jabuke.  Prema riječima docentice na Agronomskom i prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Sveučilišta Mostaru Anite Jurić riječ je o projektu koji je sufinanciran s dva projekta europske razine. „Mi smo na fakultetu odlučili potražiti projekte na koje možemo aplicirati kako bi tu laboratorijsku proizvodnju digli na višu razinu. Tako smo aplicirali na dva europska projekta koja smo dobili. Odluka je pala da pokušamo industrijsku proizvodnju japanske jabuke, odnosno kaki jabuke.  U sklopu tog projekta danas radimo prototip proizvoda. Prva faza je industrijsko sušenje te jabuke. U to sve su uključeni studenti prehrambene tehnologije i prehrambenog inženjerstva. Dakle, ovim primjerom želimo im pokazati kako ide jedna proizvodnja od polja do stola, kako dobiti gotov proizvod koji može ići na tržište i od kojeg mogu zaraditi neke novce“, kazala je docentica Jurić.

Sve je krenulo od magistarskog rada prehrambenog tehnologa Josipe Primorac. „Sve je počelo kada sam bila četvrta godina studija i kada me je docentica Jurić pozvala da mi bude mentor na mome master radu na temu sušenje japanskih jabuka i utjecaj sušenja na nutritivnu mikorbiološku i senzorsku vrijednost. Tu smo krenuli s projektom koji traje već dvije godine. Krenuli smo u znanstveni rad, da sa znanstvene strane ispitamo dobrobiti sušene japanske jabuke. Tri vrste sušenja smo testirali. Međutim, kad smo došle pred kraj master rada, shvatili smo da to ima i tehnološki potencijal, možda i vrijednost na tržištu. Onda smo odlučili s laboratorijskih uvjeta sve dignuti na veću razinu i ići prema industrijskoj proizvodnji “, kazala nam je Josipa Primorac.

Podršku u ovoj prvoj fazi pružila im je Braniteljska zadruga „Eko vitezovi“. „Njima je danas na raspolaganje stavljena sušara kapaciteta 300 kilograma koju mi imamo ovdje i koju smo osposobili za rad. Zapravo, ovo je prvo njeno puštanje u rad i drago mi je da je to prva iskoristila ova ekipa s  Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ovo je sada jedan probni rad, jer mi imamo zainteresiranih za sušenje proizvoda u našoj zadruzi i od strane nekih članova naše Zadruge. To je npr. gosp. Branko Oreč koji se bavi plantažnim uzgojem jabuka i koji je zainteresiran za sušenje svojih jabuka kako bi od njih dobio čips. Tako da nam je ovo danas jedno dobro iskustvo za neke naše daljnje projekte, odnosno ovo iskustvo će nam  pomoći u brendiranju njegovih domaćih proizvoda od domaćih jabuka“, kazao nam je Zdravko Jukić, voditelj i direktor Braniteljske zadruge „Eko vitezovi“.

Projekt Josipe Primorac je zapravo sada već pokušaj da upravo ona pokrene svoj vlastiti posao koji će se temeljiti na sušenju japanskih jabuka. „Mi smo već doktorirali na japanskoj jabuci i do detalja je proučili i sve o njoj saznali, kako ju je najbolje sušiti i obrađivati. Imamo nekih desetak ideja u glavi sigurno. Jedna je ova sa sušenjem japanskih jabuka. Ovo će za deset ili petnaest dana biti gotovo i zapakirano. Pakiranje nam je izradio profesionalac tako da će to biti gotov proizvod koji ćemo predstaviti na fakultetu“, kazala nam je Josipa Primorac. Gotov proizvod su kriške jabuke, prepoznatljive narančaste boje, no sušenjem ona gubi trpkost, a naglasak je na prirodnom šećeru. Tome je svemu dodan badem zbog okusa i povećanja proteina i masti. „Jako je ukusna. Japanska jabuka je kao zrela jako meka, neuredna za jesti, a ova sušena je jedan zdravi snack koji je stvarno ukusan“, kazala je Josipa.

Cilj ovog start-upa je proizvodnja zdrave hrane koja je jako ukusna. „Cilj je dostupnost ove jabuke kroz cijele godine i zbog toga je sušimo. Sušimo je da joj povećamo rok trajanja. Također cilj nam je potaknuti ljude da  konzumiraju zdravu hranu, a nutritivna vrijednost japanske jabuke je stvarno visoka. Dobra je za ljude koji imaju razna kožna oboljenja, regulira rad štitnjače, kora se usitni i može se koristiti kao prirodni zaslađivač, bogata je ugljikohidratima i vlaknima. Mi smo u fazi pisanja znanstvenog rada o svim dobrobitima japanske jabuke. Želimo da se proizvodi s naših prostora ne bacaju jer imaju veliku vrijednost“, kazala je docentica Jurić.

No, cijeli ovaj proces ima i gospodarsku dobrobit jer japanska jabuka iako nije autohtona biljka ovog područja, jako dobro uspijeva na ovim područjima. „Nama bi najveća pomoć trebala od poduzetnika, kao što je ova suradnja s posuškom zadrugom. No, nama treba i pomoć oko izvoza. Dakle, mi se ne želimo fokusirati na naše područje i vidimo u ovom proizvodu priliku i za plasman na druga tržišta“, kazala je docentica Jurić. „Mi sada idemo go with the flow, odnosno kako nas situacija povede. Mi ćemo ponovo ispitati tržište jer sada imamo više sirovina. Predstavit ćemo svoj proizvod i nadamo se ostvariti kontakte sa nekim tko je zainteresiran za prodaju. Voljeli bi ostvariti jedan manji pogon i razvijati sve na nekoj većoj razini“, kazala je Josipa.

Prema riječima Zdravka Jukića, ravnatelja Braniteljske zadruge „Eko vitezovi“, upravo je cilj otvaranja zadruge bio organizirati rad u proizvodnom i prerađivačkom smislu kako bi se domaći proizvodi u što dužem vremenskom razdoblju čuvali i prodavali.  Krenulo se od rasadnih komora, ispod tribina stadiona Mokri dolac gdje se nalaze prostorije zadruge nalazi se prostor za preradu gdje se nalazi linija za proizvodnju prirodnih sokova od voća, sušara, stroj za varenje vrećica, stroj za pakiranje sipkih materijala. Zadruga raspolaže i s pogonom za destilaciju aromatičnog bila, ali i linijom za proizvodnju pogača i emulzija za pčele. „Mi kad smo dobili tu opremu nismo znali što s njom, koga zaposliti, a da zna što radi ili da bar dolazi iz ove branše. Stoga smo došli na ideju da stavimo sve na raspolaganje svima onima koji se bave tom vrstom poslova i da na sebe preuzmu tu odgovornost i posao. Ne uzimamo naknadu za to jer nam je namjera da uključimo što više mladih ljudi da rade i da se pozicioniraju na tržištu. Sve ovo vidimo kao neku priliku za ostanak. Jako mi je drago da ovi mladi ljudi koji su danas ovdje i koji studiraju na ovom fakultetu su tu. Želimo da svi oni razmišljaju o tome da nakon studija ostanu ovdje, da se ostvare na radu na ovim temama, jer mi ovdje imamo stvarno dobre uvjete za ovakvu vrstu razvoja proizvoda. Mi smo područje koje može donijeti ne samo jedan brend, nego puno njih “, kazao je Jukić za naš radio.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

Najnovije vijesti