Radioposusje
- 13.12.2019.

Tridesetsedmogodišnji David Grbavac iz Ljubuškog novi je ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke. To je jednoglasno odlučila Skupština ŽZH na sjednici održanoj ovoga petka, 13. prosinca u Širokom Brijegu, a na prijedlog predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića. Mladi ministar zamijenio je Zdravka Borasa, koji je nakon afere vezane za primanje mirovine u Hrvatskoj ponudio ostavku, koja je prihvaćena.

U prvoj izjavi za medije Grbavac je rekao kako mu je velika čast što je od strane Gradskog odbora HDZ BiH Ljubuški i Županijskog odbra HDZ imenovan da preuzme ovu funkciju. ”Siguran sam da ću ispuniti očekivanja građana i da će se svaki pošteni i dobronamjerni građanin ŽZH osjećati sigurnim jer će policija donositi stabilnost i sigurnost ovoj županiji”, rekao je Grbavac, prenosi bljesak.info. Smatra da se dobro pripremio za preuzimanje ministarske fotelje, iako je za to bilo malo vremena. Dodao je kako će rješavanje ubojstva mlade mostarske studentice Lane Bijedić biti proritet njegovog rada. 

David Grbavac rođen je 1982. godine. Po struci je pravnik, a prije preuzimanja funkcije ministra bio je ravnatelj Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove ŽZH. Također, bio je i sportski direktor Rukometnog kluba Izviđač iz Ljubuškog. Grbavac je ranije bio savjetnik načelnika Općine Ljubuški Nevenka Barbarića, predsjednika Skupštine ŽZH Ante Mišetića te pravnik u županijskom Ministarstvu financija te savjetnik ministru financija u Vladi ŽZH.

Nakon imenovanja novog ministra, Skupština je usvojila, uz dva glasa protiv, Prijedlog Odluke u potvrđivanju Vlade ŽZH.

Također, usvojeni su: Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Odbora za ekonomsku financijsku politiku i proračun, Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Odbora za obrazovanje, kulturu šport mlade i informiranje i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama (skraćeni postupak).

Po hitnom postupku usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2019. godinu kojeg je obrazložio ministar financija Toni Kraljević.

Usvojen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2019. godinu, također po hitnom postupku.

Usvojeni su i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o namještenicima u tijelima državne službe u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2020.-2030. godine, Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Upravnom vijeću Sveučilišta u Mostaru, Zaključak o usvajanju Izvješća o radu i dopunjenog Izvješća o radu Nezavisnog odbora za izbor i revizije za 2018. godinu i Zaključak o zaduživanju Povjerenstva za izbor i imenovanje.

radioposusje.ba/Bljesak.info