Radioposusje
- 06.08.2018.

U subotu, 4. kolovoza u 19.30 sati u velikoj dvorani školskog centra “Franice Dall’era” u Viru kod Posušja predstavljena je knjiga “Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda”autorice gđe. Višnje Starešina. Uz autoricu knjigu je predstavio i  g. Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Višnja Starešina je u svojoj knjizi prikazala Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi koje su vodile rat nakon rata. „Obavještajne službe započinju rat, vode ga i završavaju.  Nažalost, niti u jednom djelu rada i istraživanja nisam naišla ni u tragovima da je barem jedna služba radila u korist hrvatske države“, kazala je Starešina. Govoreći koje područje je najviše pod krilom KOS –a, kazala je da je svako vitalno područje premreženo njihovim radom.

Riječ je o posljednjoj knjizi ove novinarke koja prema riječima Davora Ive Stiera daje posljednji račun Haškog suda za hrvatski narod u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. „Taj račun pokazuje kako je Haaški sud propustio osuditi i procesuirati najodgovornije za agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, prije svega vrh poznate kontraobavještajne službe JNA, znane kao KOS“, kazao je Stier. Dodao je kako je knjiga referentna za sve one koji žele znati kako je funkcionirao Haaški sud, ali i kako su nažalost neke strukture iz bivše SFRJ i danas vrlo aktivne. „Ono što se meni sviđa u knjizi je da se ne ide optuživački i da se ne traži osveta, ne traže se neki sukobi unutra hrvatskog narodnog korpusa, nego se postavlja dijagnoza, ali se i daju putokazi kako dalje. Puno toga se može i mora danas graditi ako želimo graditi temelje one politike koje je postavio dr. Tuđman“, kazao je Stier.

Knjiga “Hrvati pod  KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda” predstavljena je u sklopu manifestacije “Domovini vjerni u vjeri postojani“. To je manifestacija koja je uočnica proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti  koji se u BiH  slavi jedino u  Viru. Predstavljanju knjige prethodila je sveta misa za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje. Misu je predvodio don Ilija Drmić kod kapelice Isusova uskrsnuća u Viru.

Danas 5. kolovoza nastavlja se obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja polaganjem vijenaca u Viru, te bogatim kulturno – zabavnim programom. Vijence su položili i predstavnici općine Posušje g. Ivan Lončar, predsjednik Općinskog vijeća i g. Branko Bago, Općinski načelnik.

Kulturno-umjetnički program u oba dana ove manifestacije obogaćen je izvedbama HKUD „Vrisak“ iz Vira.

Bago: Bez HVO-a nije bilo moguće izboriti slobodu hrvatskom narodu

Program ove proslave svečano je otvorio načelnik općine Posušje g. Branko Bago. U svom govoru istaknuo je važnu ulogu Hrvatskog vijeća obrane u svim ratnim događanjima kroz Domovinski rat. Podsjetio je na akcije koje su uspješno izvedene uz sudjelovanje HVO-a, kao što su Cincar 94, Zima 94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto 95. Upravo te akcije stvorile su temelj bez kojeg ne bi bilo moguće planirati i provesti vojno redarstvenu operaciju Oluja koja je konačno dovela do pobjede i slobodne hrvatske države. Pobjedi u Domovinskom ratu HVO nije doprinio samo ovim akcijama, već i izravnim sudjelovanjem u samoj Oluji. „Bez HVO-a nije bilo moguće izboriti slobodu hrvatskom narodu, obraniti i stvoriti samostalnu BiH i neovisnu Republiku Hrvatsku“, kazao je Bago.

Ocjena uloge snaga Hrvatske Republike Herceg Bosne od strane samog zapovjednika ZP Split, generala-bojnika Ante Gotovine vjerojatno je najadekvatnija za vrednovanje njihovog doprinosa: „Istočno od Bosanskog Grahova, duž crte bojišta nalazile su se ostale djelatno podređene snage 1., 2. i 3. gardijske br. HVO, Specijalne postrojbe MUP-a HR Herceg Bosne i ostale domobranske postrojbe koje su također uspješno u djelatnoj obrani obavile svoj dio zadaće i ni jednog trenutka nisu dovele u pitanje stabilnost dostignute crte u prethodnoj operaciji Ljeto 95“.

Općina Posušje