Radioposusje
- 12.07.2019.

Bisnode BiH u suradnji sa ŽZH organizirao je jučer Poslovni susret bonitetno izvrsnih tvrtki Županije Zapadnohercegovačke. Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzelo je 17 tvrtki, od toga broja ih je 12 iz naše županije, te 5 iz susjednih županija (HNŽ I HBŽ). Tvrtka Binvest Posušje također je dobila svoj certifikat. Želimir Čamber je u izjavi za naš radio kazao da je ovo priznanje rezultat dugogodišnjeg rada na tržištu. „  Na tržištu smo od 1995. godine i naša osnovna djelatnost je distribucija robe široke potrošnje. Zapošljavamo oko 150 radnika, a ovom prilikom bi se zahvalio svim našim poslovnim partnerima koji su prepoznali naš trud i kvalitetu naše usluge, ali isto tako i djelatnicima tvrtke bez kojih ovo ne bi bilo moguće“, kazao je Čamber iz tvrtke Binvest u vlasništvu obitelji Šušnjar.

Ovaj poslovni skup bio je prilika za predstavljanje rezultata poslovanja ŽZH s posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj naše županije. „Ovo je drugi susret koji organiziramo zajedno i nadamo se da će postati tradicija. Ovim skupovima dajemo značaj dobrom i kvalitetnom poslovanju i koliko te bonitetne tvrtke doprinose zajednici“, kazala je Zlata Mulać Jagličić, direktorica Bisnode BiH.

U našoj županiji prema financijskim izvješćima za 2018. godinu predanim agenciji FIA posluje 1208 tvrtki koje kreiraju 3.63 mlrd. KM ukupnih prihoda, 598 milijuna KM prihoda od izvoza, 285 milijuna KM neto dobiti i imaju 15 567 uposlenih. Najviše je tvrtki u trgovini 35%, slijedi prerađivačka s 18.5% i građevinarstvo s 6.5%, a najviše tvrtki spada u kategoriju malih 83.8%. Prema ukupnom prihodu i izvozu sa 38% u ŽZH prednjači Široki Brijeg, slijedi Posušje sa 26% prihoda i 37% izvoza, podaci su analitičke kuće Bisnode BiH. Od ukupnog broja aktivnih kompanija u ŽZH 31.5% su izvrsne i one ostvaruju gotovo 88% prihoda i 91% dobiti županije, te zapošljavaju 77% ukupno zaposlenih županije.

Ministar gospodarstva u ŽZH Dario Sesar u svom obraćanju osvrnuo se na stanje u gospodarstvu u našoj županiji, te predstavio programe poticaja na kojima Vlada  zadnjih godina radi, kao i neke od aktivnosti koje spomenuto ministarstvo provodi. „Strategijom razvitka županije želimo stvoriti ekonomski jaku županiju baziranu na razvoju malog i srednjeg gospodarstva, poljoprivredi i turizmu. Povećanje broja pravnih subjekata i smanjenje nezaposlenosti u našoj županiji, a koja se nalazi u državi čije su medijske naslovnice prepune negativnih vijesti, svjedoči o perspektivi našeg gospodarstva. Nastavkom suradnje javnog i privatnog sektora nastavit ćemo pozitivni gospodarski rast“, kazao je ministar Sesar i dodao da javni sektor mora olakšati privatnim subjektima, a da privatni subjekti mora raditi na podizanju primanja radnika.

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije se osvrnuo na statističke podatke županije, kao i na aktivnosti Vlade koja trenutno razvija i ima nekoliko strateških planova u različitim sferama gospodarskog, obrazovnog, turističkog i ruralnog područja. Predstavio je i nekoliko fondova Europske unije koji su dostupni.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim tvrtke dokazuju domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira nadprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajuć u ravnopravan položaj s tvrtkama iz EU, jer se pri ocjenjivanju koristi ista metodologija i dokazani kriteriji.

radioposusje.ba